Data: 2003-07-26 10:59:54
Temat: Re: szukam przepisy na kociołek ogniskowy
Od: j...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzieki Joannna
>
> Użytkownik <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:58ff.000002e6.3f214912@newsgate.onet.pl...
> > wlasnie kupilem 10 litrowy kociolek ogniskowy i poszukuje fajne
> > przepisy na DANIA JEDNOGARNKOWE robione w takim KOCIOLKU ZELIWNYM
> zamykanym
> > pokrywa, dania maja byc gotowane z wykorzystaniem -> OGNISKA oczywiscie
> > podpowiedzcie cos prosze !!!
> > jovik
>
> a zupa gulaszowa?
> buerzesz kawal wolowiny (z udzca na przyklad), wrzucasz pokrojony na dosc
> spora kostke do rondelka i obsmazasz, potem dorzucasz czebule, jak sie
> zeszkli to zalewasz woda tak do 1/2 wysokosci gara i gotujesz przez jakies
> 1/2 h, dorzuciwszy uprzednio nieco papryki slodkiej (ja na 5 litrowy gar
> daje 3 lyzki stolowe, z czego jedna mieszam z miechem i cebula tuz przed
> zalaniem woda)
> potem dorzucasz podziabane (wszystkie razem lub do wyboru IMHO im wiecej tym
> lepiej)
> - papryka (zielona, zolta, czerwona, troche ostrej - czuszki, inne jakie pod
> lape wpadna)
> - pieczarki
> - cukinia, kabaczek, patison (wybierac mlode raczej zeby duzych pestek nie
> bylo)
> - ziemniaki (ja akurat nie daje - dieta, ale jesli ktos lubi)
> - fasolka szparagowa
> - pomidory lub konc. pomidorowy
> i z przypraw
> - kminek
> - wspomniana powyzej slodka papryka (duuuzo)
> - czerwone wino (opcjonalnie)
> - sol (na koncu samym)
> - pieprz
> - papryka ostra (o ile nie dalismy czuszki albo ogolnie do smaku)
>
> te rozne takie wrzucamy jak juz wolowina bedzie polmiekka i gotujemy calosc
> do miekkosci
> mozna podawac z wlozona do srodka lyzka gestej smietany (na miseczke a nie
> na gar), z lanymi kluskami, ew. ze zwyklym makaronem albo w ogole bez
> dodatkow, oprocz wielkiego bochna chleba , najlepiej pokrojonego na grube
> pajdy
> mniaaam (maz bedzie robil na weekend)
>
> a - podobnie, jeno bez fasolki i kminku i z bialym pieprzem oraz bialym
> winem mozna zrobic zupe rybna, wtedy na lbach etc gotuje sie wywar ktorym
> zalewa sie zielska, a reszte rybki wrzuca sie jak wszystko inne juz jest
> gotowe tak, zeby po prostu rybka "pobyla" w goracej zupie - pychotka rowniez
>
>
> J.
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|