Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [szukam] tort bez jajek, orzechow i truskawek
Date: Fri, 1 Jul 2005 13:10:35 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 43
Message-ID: <da3fcb$nq7$1@inews.gazeta.pl>
References: <d9orv4$c73$1@nemesis.news.tpi.pl> <da3f9a$na0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.zchpolice.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1120223435 24391 172.20.26.235 (1 Jul 2005 13:10:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 1 Jul 2005 13:10:35 +0000 (UTC)
X-User: goskaa.l
X-Forwarded-For: 172.20.6.62
X-Remote-IP: mail.zchpolice.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242588
Ukryj nagłówki
=?ISO-8859-2?Q?Ma=B3gorzata_Leszczy=F1ska?= <g...@N...gazeta.pl>
napisał(a):
>
> BISZKOPT
> 2 szkl. mąki tortowej
> 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
> 1 szkl. cukru
> 1 szkl. kefiru
> 1/2 szkl. oleju
> 1 cytryna
> 1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
>
> Pochodzi z przepisu na tort orzechowy ze strony
> http://uczta.vege.pl/index.html
>
> Może sie nada?
> Gośka
>
Zapomniałam wkleić przepis:
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmij je wiec zawczasu
z lodówki. Składniki biszkoptu, oprócz cytryny, proszku do pieczenia, wrzuć
do miski. Cytrynę sparz, obetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok. Skórkę
dodaj do składników w misce, na wierzch wysyp proszek do pieczenia, zalej go
sokiem z cytryny. Proszek natychmiast powinien się spienić. Dopiero teraz
zmieszaj dokładnie wszystko mikserem przez około 5 minut. Średnią tortownicę
(26 cm) wysmaruj masłem i wlej do niej połowę ciasta. Wstaw na około 40 minut
do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt
powinien mieć złoty kolor. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbijając
w nie zapałkę. Jeżeli po wyciągnięciu zapałka jest sucha, biszkopt ma dosyć,
jeżeli jest oblepiona wilgotnym ciastem - zostaw go w piekarniku jeszcze na
co najmniej 10 minut. Po upieczeniu zaczekaj 15 minut i dopiero wtedy wyjmij
biszkopt z tortownicy. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od blachy, więc nie
powinieneś mieć z tym żadnego kłopotu.
Tortownicę umyj, osusz, znowu wysmaruj masłem, wlej resztę ciasta upiecz
następny biszkopt.
Przepraszam za roztargnienie
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|