Data: 2004-03-22 12:06:30
Temat: Re: szybkie krojenie...
Od: "Norek" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> W trikach Pascala napisano tak:
> Szatkowanie dla niewprawnej ręki może być wyzwaniem. Ale na wszystko jest
[ciach]
Opis jest bardzo dobry jednak wtrace conieco.
Wskazujacy palec powinien byc zgjety i noz oparty na kostce tak jak to bylo
opisane a malym tylnym palcem mozna sobie pomoc i przesuwac np. marchewke do
przodu. Jest moim zdaniem jeden haczyk na ktory dopiero niedawno zwrocilem
uwage. Noz powinien byc oczywiscie szeroki i ostry, ale rowniez w miare waski.
Zmienilem moj standardowy noz na inny ktory sie wydawal lepszy - jednak byl
zrobiony z grubszej stali i na koncu byl z obu stron zeszlifowany i naostrzony.
Efektem tego jak ostrze idzie prostopadle to noz ucina krzywo:
| |
| |
\ /
\ /
\ /
\/ tak wyglada ostrze nowego noza i ucina wzdłuż lewej plaszczycny.
|\
| \
| \
| \ i tak wyglada uciety kawalek
Jezeli chce sie miec rowny kawalek trzeba nachylic noz w prawo ale wtedy nie
mozna go tak dobrze opierac na kostce jak w przypadku waskiego noza i sa
problemy (u mnie czubek palca ulegl skroceniu :) i przeprosilem stary noz)
Dlatego sugeruje przy nauce szybkiego krojenia uzycie najpierw cienkiego noza.
pozdrawiam
Norek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|