Data: 2002-09-29 22:51:29
Temat: Re: szynka - zamarynowana i upieczona!
Od: "halszczak" <h...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pieczeń z boczku.
1 kg surowego boczku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki vegety, 1/2 szklanki śmietany
30%,natka pietruszki, sól, pieprz.
Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać i rozetrzeć z vegetą, dodać do
boczku, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką i
wyrobić na jednolitą masę. Do wąskiej blaszki włożyć masę mięsną szczelnie
zawiniętą w folię aluminiową i piec półtorej godziny.
Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
Moje rady-przy wyciąganiu trzeba uważać bo robi się strasznie dużo
"szmolczyku" i można się pokidać, zamiast pietruszki można dać 2-3 łodygi
selera naciowego, ale najlepsze jest pomieszane seler i pietruszka.
Smacznego Artur.
|