Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: 'madzik' <m...@t...beztego.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szynkowar - czeski
Date: Wed, 15 Dec 2004 12:35:16 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: m...@o...pl@h145n2fls33o292.telia.com
Message-ID: <cpp7h2$hec$1@news.onet.pl>
References: <cpp28h$7h0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h145n2fls33o292.telia.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1103110498 17868 217.210.81.145 (15 Dec 2004 11:34:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Dec 2004 11:34:58 GMT
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (Windows/20041103)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <2...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225262
Ukryj nagłówki
ewik napisała:
> Takie podstawowe rzeczy to ja wiem , przecież kiedyś go używałam, chodzi mi
> o mięso czy i ile trzymać w marynacie, jakiej i jak długo.
ja robilam w roznymi marynatami, co mi wpadlo do glowy. Albo na jakie
ziele mnie "ssało".
Zazwyczaj zostawialam na noc.
Jak robilam kurczaka, to marynata lagodniejsza, jesli ciemniejsze mieso,
to mocniejsza i z owocami jalowca. obie wersje z czosnkiem, ale moze to
kwestia smaku ;-)
W oryginalnej instrukcji mowa byla rowniez o saletrze (ale nie wiem jak
dodac, a instrukcję obecnie mam tylko w bardzo złym wegierskim), oraz o
tym, aby mieso bylo wlozone do plastikowego worka, gotowac 1,5-2 godziny
(to ustrojstwo, w garnku z woda), po czym wyjac z garnka, i zostawic az
do calkowitego ostygniecia (zeby sie dobrze połączylo wszystko razem).
Wyjac z garnka, wyjac z folii.
Nie wiem czemu, ale mnie bardzo czesto calosc tego i tak sie rozwalala
przy krojeniu na plastry (to byl glowny powod, dla ktorego sie
zniechecilam...)
Raz, zdesperowana, dolozylam troche rozpuszczonej zelatyny, ale to nie
byl dobry pomysl.
PS. Dzieki za podanie nazwy urzadzenia, nie znalam jej :-)
--
Magda
|