Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.p
l!not-for-mail
From: Marcin Glinski <s...@f...eternity>
Newsgroups: pl.rec.ascii-art,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tak nieśmiało tu zaglądam
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: 29 Sep 2002 17:05:22 GMT
Organization: Organizacja Sympatykow Chomika Boo :)
Lines: 74
Sender: s...@p...onet.pl@ph224.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <s...@f...eternity>
References: <amqnmf$4e0$1@sunrise.pg.gda.pl> <amqpjt$l20$1@flis.man.torun.pl>
<amssr3$6h6$1@news2.tpi.pl> <a...@n...myszka.net>
<s...@f...eternity>
<an7416$r7u$2@flis.man.torun.pl>
Reply-To: s...@f...eternity
NNTP-Posting-Host: ph224.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1033319122 22188 213.76.103.224 (29 Sep 2002 17:05:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Sep 2002 17:05:22 GMT
X-Licznik: 587
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.3) (Linux/2.4.2-2 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ascii-art:19699 pl.rec.kuchnia:127067
Ukryj nagłówki
^@@^
.-()-. Pewnego dnia, za siedmioma górami i siedmioma rzekami
\)__(/ Leszek Ciszewski przemówił(a) ludzkim głosem:
:> W McDonald's
:> spotkamy się :(
:> (\________________________________.--. /
:> \ ____________________________ \) '-.
:> \_)) \_))'--'
:>
:
: Gotujesz jamniki? :(
: Tego nie wolno robić!
: Jamniki się smaży (na
: dodatek bez oleju)...
Jasne :) Cały przepis wygląda jakoś tak:
.---------------------------------------------------
-----------------.
| |
| Jeśli masz ciężki dzień, ludzie Cię wkurzają, ew. kochasz zwie- |
| rzęta tak bardzo, iż nie pozwolisz na nawet malutką dawkę humoru, |
| to ustaw Score na ten wątek na -9999, a namiary na autora tego |
| postu podaj do Fundacji Animals. Dzięki. |
| |
| FUT warrning: pl.rec.kuchnia |
'---------------------------------------------------
-----------------'
*Co potrzebujemy:*
- _1 dorodnego jamnika_, długość[1] max 72 znaki coby się nie zawinął
u naszego smakosza;
- _Bułka paryska_ [taka na 68 znaków -- w końcu jamnik musi troszeczkę
wystawać ponad bułkę, co powoduje nagły przypływ śliny z jednoczesnym
niekontrolowanym wydawaniem pomruków z części brzusznej;
- Musztarda sarepska, coby nasze danie nie było zbyt łagodne;
- Ketchup H. Powszechnie wiadomo, że gruba warstwa ketchupu przykrywa
naszego jamnika, dzięki czemu jest mu cieplej. Ketchup H. -- dobry dla
frytek i jamników.
- Garnek z wodą
- Kuchenka gazowa/elektryczna
- Ew. zapałki/zapalniczka/krzesiwo/etc.
*Co robimy:*
Garnek z wodą stawiamy na kuchenkę, podpalamy gaz / zapalamy kuchnię[2].
Woda musi "dojść" do temp. 90 stopni C. Temperaturę można zmierzyć różnie.
Jednak nauczony doświadczeniem odradzam termometry rtęciowe gdyż mogą
pęknąć podczas kontaktu z wodą. Najlepiej poczekać do momentu w którym na
wodzie zaczną pojawiać się bąbelki. Jamnika wkładamy do garnka, przykrywamy
pokrywką, o której zapomniałem wspomnieć w dziale *co potrzebujemy*.
Po ok. 5 minutach wyjmujemy jakimś przedmiotem (nie rękoma!) jamnika i
kładziemy do przekrojonej wcześniej bułki. Całość skrapiamy Ketchupem,
dodajemy musztardy.
Jamnika można zastąpić parówkami. Jedyną wadą takiej zamiany są wymiary
parówki -- raczej trudno spotkać parówkę wielkości jamnika.
Smacznego.
[1] Długośc mierzona jest od czubka ogona do wierzchołka nosa.
BP, NNSP ;)
S. (tak wiem, ortów jest tu wiele)
--
j -,- "All to be the master of the wind..."
]"-.__ ; '._ -.- __
\ ""--.._ -.- /:L '-.._ _.-'\
~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~
-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"
|