Data: 2002-09-29 17:05:22
Temat: Re: tak nieśmiało tu zaglądam
Od: Marcin Glinski <s...@f...eternity>
Pokaż wszystkie nagłówki
^@@^
.-()-. Pewnego dnia, za siedmioma górami i siedmioma rzekami
\)__(/ Leszek Ciszewski przemówił(a) ludzkim głosem:
:> W McDonald's
:> spotkamy się :(
:> (\________________________________.--. /
:> \ ____________________________ \) '-.
:> \_)) \_))'--'
:>
:
: Gotujesz jamniki? :(
: Tego nie wolno robić!
: Jamniki się smaży (na
: dodatek bez oleju)...
Jasne :) Cały przepis wygląda jakoś tak:
.---------------------------------------------------
-----------------.
| |
| Jeśli masz ciężki dzień, ludzie Cię wkurzają, ew. kochasz zwie- |
| rzęta tak bardzo, iż nie pozwolisz na nawet malutką dawkę humoru, |
| to ustaw Score na ten wątek na -9999, a namiary na autora tego |
| postu podaj do Fundacji Animals. Dzięki. |
| |
| FUT warrning: pl.rec.kuchnia |
'---------------------------------------------------
-----------------'
*Co potrzebujemy:*
- _1 dorodnego jamnika_, długość[1] max 72 znaki coby się nie zawinął
u naszego smakosza;
- _Bułka paryska_ [taka na 68 znaków -- w końcu jamnik musi troszeczkę
wystawać ponad bułkę, co powoduje nagły przypływ śliny z jednoczesnym
niekontrolowanym wydawaniem pomruków z części brzusznej;
- Musztarda sarepska, coby nasze danie nie było zbyt łagodne;
- Ketchup H. Powszechnie wiadomo, że gruba warstwa ketchupu przykrywa
naszego jamnika, dzięki czemu jest mu cieplej. Ketchup H. -- dobry dla
frytek i jamników.
- Garnek z wodą
- Kuchenka gazowa/elektryczna
- Ew. zapałki/zapalniczka/krzesiwo/etc.
*Co robimy:*
Garnek z wodą stawiamy na kuchenkę, podpalamy gaz / zapalamy kuchnię[2].
Woda musi "dojść" do temp. 90 stopni C. Temperaturę można zmierzyć różnie.
Jednak nauczony doświadczeniem odradzam termometry rtęciowe gdyż mogą
pęknąć podczas kontaktu z wodą. Najlepiej poczekać do momentu w którym na
wodzie zaczną pojawiać się bąbelki. Jamnika wkładamy do garnka, przykrywamy
pokrywką, o której zapomniałem wspomnieć w dziale *co potrzebujemy*.
Po ok. 5 minutach wyjmujemy jakimś przedmiotem (nie rękoma!) jamnika i
kładziemy do przekrojonej wcześniej bułki. Całość skrapiamy Ketchupem,
dodajemy musztardy.
Jamnika można zastąpić parówkami. Jedyną wadą takiej zamiany są wymiary
parówki -- raczej trudno spotkać parówkę wielkości jamnika.
Smacznego.
[1] Długośc mierzona jest od czubka ogona do wierzchołka nosa.
BP, NNSP ;)
S. (tak wiem, ortów jest tu wiele)
--
j -,- "All to be the master of the wind..."
]"-.__ ; '._ -.- __
\ ""--.._ -.- /:L '-.._ _.-'\
~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"~-.~
-"~-.~-"~-.~-"~-.~-"
|