Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipartne
rs.pl!not-for-mail
From: "Maciej L." <m...@c...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarcie ziemniaków
Date: Wed, 16 May 2007 10:17:23 +0200
Organization: Bauer Sp. z o.o., Sp. K.
Lines: 36
Message-ID: <f2eegh$n1q$1@news2.ipartners.pl>
References: <f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: m...@c...com.pl
NNTP-Posting-Host: 195.94.215.58
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news2.ipartners.pl 1179303249 23610 195.94.215.58 (16 May 2007 08:14:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 16 May 2007 08:14:09 GMT
In-Reply-To: <f1v7qo$qsd$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.0 (Windows/20070326)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296495
Ukryj nagłówki
dwaKa pisze:
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
Ja zawsze recznie. Maszynkami nigdy jeszcze nie wyszly tak delikatne -
drobniutko starte. Podobnie cebula, ktorej kawalkow po prostu nie trawie,
a starta recznie jest w formie papki. Takie placki sa jak pianki. Inne -
grubo tarte na grubych oczkach (drobne paseczki) fajnie wychodza wizualnie
do potraw a la restauracja, ale jeszcze nie jadlem nigdzie takich by nie
byly spalone, a w calosci przygotowane - nie surowe w srodku.
Pewnie zaraz ktos napisze, ze to pracichlonne i grozi otarciami. Guzik
prawda. Na lebka zwykle wystarcza 3-4 srednie ziemniaki, a do tego
fackelmann oferuje fajne "trzymadelko" do tarcia wszelakich rzeczy (z
kolcami i ruchomym "dopychaczem").
Pozdrawiam
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
|