Data: 2007-05-16 08:17:23
Temat: Re: tarcie ziemniaków
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
dwaKa pisze:
> Lubię placki ziemniaczane i czasem je robię. Robiłbym częściej ale pojawia
> się problem tarcia ziemniaków, używam do tego sokowirówki PREDOM-MESKO (
> chyba z 20 lat - PRL).Otrzymany produkt jest znakomity ( szybkość, jakość)
> poza jedną wadą to mycie urządzenia po zakończeniu roboty (zabiera dużo
> czasu).
> Zastanawiam czym się trze ziemniaki w XXI wieku ?
Ja zawsze recznie. Maszynkami nigdy jeszcze nie wyszly tak delikatne -
drobniutko starte. Podobnie cebula, ktorej kawalkow po prostu nie trawie,
a starta recznie jest w formie papki. Takie placki sa jak pianki. Inne -
grubo tarte na grubych oczkach (drobne paseczki) fajnie wychodza wizualnie
do potraw a la restauracja, ale jeszcze nie jadlem nigdzie takich by nie
byly spalone, a w calosci przygotowane - nie surowe w srodku.
Pewnie zaraz ktos napisze, ze to pracichlonne i grozi otarciami. Guzik
prawda. Na lebka zwykle wystarcza 3-4 srednie ziemniaki, a do tego
fackelmann oferuje fajne "trzymadelko" do tarcia wszelakich rzeczy (z
kolcami i ruchomym "dopychaczem").
Pozdrawiam
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
|