Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta ze szpinakiem - jak zrobic?
Date: Thu, 17 Jun 2004 09:52:59 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <carikm$4tn$1@news.onet.pl>
References: <carah3$i4f$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1087458774 5047 81.210.11.210 (17 Jun 2004 07:52:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jun 2004 07:52:54 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204968
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:carah3$i4f$1@topaz.icpnet.pl...
> Czy moglibyscie podrzucic mi dobry przepis na tarte ze szpinakiem?
> Juz od dawna sni mi sie po nocach i chcialabym wreszcie sprobowac to cudo
:)
Ja robie tak:
ciasto wiadomo - masło. mąka zimna woda, sól, trochę gałki muszkatołowej.
Zagnieść, oziębić, wylepić formę, ponakłówać, zapiec wstępnie w 220stC
Nadzienie
- duży pęk szpinaku
-ser feta
- 3-4 jaja
-pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak umyć, jeszcze raz opłukać w nowej wodzie, urwać ogonki.
Włożyć do garnka - wystarczy wilgoć pozostała na nim po myciu, nie trzeba
niczym podlewać - poddusić nie za długo.
Ser rozbełtać z jajami na gładką masę, popieprzyć, dodać szczyptę gałki
muszkatołowej.
przestygnie lekko szpinak pociąć nie za drobno i wymieszać z masą serową,
włożyć na podpieczony spód tarty i zapiec w 180-90stC jakieś20-30 minut -
powinno się lekko zrumienić
Albo inne nadzienie:
-pęk szpinaku
-15 dag twardego sera żółtego
- por (jego biała część
- 3 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki śmietany-3 jaja
- - olej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
por pocięty w grube plastry podsmażyć na oliwie, dodać do niego pocięty
szpinak, i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - chwile przesmażyć, może
trzeba poddusić, doprawić, zdjąć z ognia, wymieszać z połową startego sera i
wyłożyć na podpieczony spód tarty, polać to jajami , rozmąconymi ze śmietaną
i solą, posypać resztą sera.
Po wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiec w 200st aż się zetnie i lekko zrumieni
Sowa
|