Data: 2004-06-17 14:15:27
Temat: Re: tarta ze szpinakiem - jak zrobic?
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cas88c$8jg$1@topaz.icpnet.pl...
> > Poprosze o proporcje skladnikow na ciasto, bo w dziedzinie tart
warzywnych
> > jestem zielona.
> > Przepisy wygladaja smakowicie, wiec moze jutro zrobie.
> > Acha, a ile tego szpinaku, tak w dkg, kg,...
>
> A, i jeszcze ile dodac sera feta?
Cała feta - 270gr ok.
Ciasto:
2 szklanki mąki, szczypta soli, 120 gr zimnego masła, zimna woda - tyle żeby
ciasto skleić.
Mnie tego ciasta zostaje, więc mozna zrobic proporcjonalnie mniej, albo
reszte niezuzytą zamrozić na potem.
Mąkę z sola wymieszać, dodać do tego masło i rozetrzeć w palcach masło z
mąką jak na kruszonkę - dodać zimnej wody po trochu, aż się ciasto zlepi w
kulę (zagniatać go z tą mąką) szybko zagnieść, zawinąć w folię i włozyc do
lodówki na godzinę. Rozwałkować cienutko, wylepić formę, ponakłówać gęsto
widelcem. Można też od razu forme wylepić i to do lodówki wstawić, żeby
sobie blat sprzątnąći więcej mąką nie paprać.
Ja na ciasto kładę papier do pieczenia a na niego ze 2 garście fasoli, żeby
ciasto się nie wybrzuszyło podczas zapiekania.
Sowa
|