Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta ze szpinakiem - jak zrobic?
Date: Thu, 17 Jun 2004 16:15:27 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <cas91p$544$1@news.onet.pl>
References: <carah3$i4f$1@topaz.icpnet.pl> <carikm$4tn$1@news.onet.pl>
<cas7mo$85u$1@topaz.icpnet.pl> <cas88c$8jg$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1087481721 5252 81.210.11.210 (17 Jun 2004 14:15:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jun 2004 14:15:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205074
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cas88c$8jg$1@topaz.icpnet.pl...
> > Poprosze o proporcje skladnikow na ciasto, bo w dziedzinie tart
warzywnych
> > jestem zielona.
> > Przepisy wygladaja smakowicie, wiec moze jutro zrobie.
> > Acha, a ile tego szpinaku, tak w dkg, kg,...
>
> A, i jeszcze ile dodac sera feta?
Cała feta - 270gr ok.
Ciasto:
2 szklanki mąki, szczypta soli, 120 gr zimnego masła, zimna woda - tyle żeby
ciasto skleić.
Mnie tego ciasta zostaje, więc mozna zrobic proporcjonalnie mniej, albo
reszte niezuzytą zamrozić na potem.
Mąkę z sola wymieszać, dodać do tego masło i rozetrzeć w palcach masło z
mąką jak na kruszonkę - dodać zimnej wody po trochu, aż się ciasto zlepi w
kulę (zagniatać go z tą mąką) szybko zagnieść, zawinąć w folię i włozyc do
lodówki na godzinę. Rozwałkować cienutko, wylepić formę, ponakłówać gęsto
widelcem. Można też od razu forme wylepić i to do lodówki wstawić, żeby
sobie blat sprzątnąći więcej mąką nie paprać.
Ja na ciasto kładę papier do pieczenia a na niego ze 2 garście fasoli, żeby
ciasto się nie wybrzuszyło podczas zapiekania.
Sowa
|