Data: 2001-07-02 16:52:34
Temat: Re: tatar/Restauracje w SB, CA
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Art (Gruby)" wrote:
>
> On Sat, 30 Jun 2001 18:20:15 -0700, Magdalena Bassett <m...@w...net>
> wrote:
>
> >Ludzie, kobieta na serio pyta, a wy co? Ja tam juz nie robilam od dawna,
> >bo sama jesc nie bede, a maz surowego hamburgera, glupi, nie zje.
>
> >Magdalena Bassett
>
> Tubylcy tutaj jacys dziwni - surowa ryba to przysmak - surowe miecho
> -be...;-} moja zona sprobowala ale miala jakas taka dziwna mine....
> BTW - Magda - jakies dobre knajpy w SB -sushi , wloskie...?
>
> Art.(Gruby)
> "I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours."
Jak najbardziej! Ponad 60 restauracji, wiekszosc dobra lub bardzo dobra.
Jesli chodzi o sushi, to jest kilka, najlepsza jest Arigato na State
St., potem Piranha, rowniez na State. Jesli chodzi o wloskie, to
bezsprzecznie Ca' Dario na Ortega i Santa Barbara Streets, nastepnie
Mediterraneo na State i Trattoria Mollie w Montecito. To te najlepsze,
gdzie dwie osoby najedza sie dobrze, z butelka wina i deserem za okolo
$100 - 120, wlaczajac podatek i napiwek.
Sa tez bardzo dobre, "codzienne" restauracje, jak wloska Palazzio na
State i w Montecito, gdzie dwie osoby dobrze zjedza i napija sie po
kieliszku wina za $20. Nalezy zamawiac polowe porcji, bo sa ogromne.
Cwiartki tez sprzedaja, dla dzieci i szczuplych kobiet.
Wino jest na systemie honorowym, tzn. stoi w rogu beczulka z winem, i
czyste kieliszki. Napelniasz kieliszek i kredka rysujesz kreske na
kawalku papieru na stole. Kelner pozniej podlicza kreski i dodaje do
rachunku.
Z codziennych sushi barow najlepsza jest Edomasa, na De La Vina Street,
uptown, albo Teri Sushi w trzech miejscach, lower State, upper State i w
Goleta. W Teri Sushi podaja Rainbow Roll Deluxe z 4 rodzajow ryby, z
ikra, z edamame na przystawke i zielona herbata za $10 z podatkiem i
napiwkiem, ale tez mozesz kupic California czy Tuna Rolls za $3.95, wiec
calkiem tanio.
Z innych, California-style restauracji polecam Tutti's w Montecito,
Brigitte's and Buenos Aires na State, i Dutch Gardens w Goleta,
podrabiane niemieckie jedzenie, ale lzejsze i przepyszne. Specjalnoscia
jest sznycel wieprzowy panierowany w swiezej buleczce, z gotowana
kiszona kapusta i ziemniakami podanymi na slodko-kwasno z balsamicznym
octem i ziolami. Pyszne, i podaja autentyczne niemieckie piwa.
To narazie tyle. A kiedy sie wybierasz?
Magdalena Bassett
|