Data: 2006-03-11 18:21:34
Temat: Re: tiramisu bylo: włoskie przyjęcie - poradzcie
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Rafal Qbiak wrote:
> katarzyna ms wrote:
>
>
>>nie mam jedynie slusznego przepisu, ale wrzuc tiramisu w pierwsza
>>lepsza wyszukiwarke i dostaniesz dziesiatki przepisow, bez jajek.
>>katarzyna
>
> ale ja jestem zainteresowany Twoim, ktory sprawdzilas a nie
> dziesiatkami, ktore moge znalesc w wyszukiewarkach
> pytanie podstawowe jaki jest podstawowy przepis na tiramisu?
> pozdrowienia
> Ralf
>
Jeden z przepisow to taki:
Przepis zaadoptowany z www.epicurean.com
Classic Tiramisu
6 zoltek
250 ml cukru
250 ml mascarpone
400 ml tlustej smietanki
biszkopty lub biszkopt
100 ml kawy zmieszanej z likierem kawowym
Zoltka i cukier ubijac na parze lub w kapieli wodnej, az beda bardzo
jasne i puszyste, okolo 10 minut.
Dodac mascarpone i wymieszac. Schlodzic. Ubic smietanke, dodac i wymieszac.
Biszkopt przeciac w platy i tymi wylozyc duza szklana miske.Delikatnie
skropic mieszanka kawowa. Rozprowadzic polowe kremu, powtorzyc platy
biszkoptowe i kawe, wyrownac reszte kremu na wierzchu.
Posypac starta czekolada i wiorkami czekoladowymi.
Schlodzic kilkanascie godzin.
Ja dodatkowo posypuje 1-2 lyzki startej czekolady miedzy warstwami
biszkoptu i kremu i czasami dodaje likier pomaranczowy, ale to juz wedle
gustu.
MB
|