Data: 2004-06-17 14:11:26
Temat: Re: torcik truskawkowy
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Juz podaje:
> czy mogłabym prosić o przepis i wskazówki?
Ja najczesciej robie takie ciasto, ktore zreszta wzielam z przepisu na
szarlotke i bardzo mi smakuje.
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
Masło posiekać nożem przesypując mąką.
Dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do zamrażalnika na 40 minut.
> a i ile białek i cukru na tą pianę potrzeba?
Zazwyczaj zuzywam te 4 bialka, ktore zostana mi po zrobieniu ciasta, ale
jesli chcesz wiecej piany, to oczywiscie mozna dorzucic jeszcze bialek.
Na 2 bialka daje 1 szklanke cukru pudru.
Bialka miksuje, az beda sztywne, powoli przesiewam cukier puder miksujac
caly czas.
Gdy masa bedzie blyszczaca, znaczy, ze mozna ja wykladac na ciasto.
Po nalozeniu piany na ciasto, nalezy je suszyc w temperaturze okolo 100
stopni Celsjusza (najlepiej wlaczyc termoobieg, ale jesli sie nie ma, to tez
nic nie powinno sie stac - moja ciocia robi to ciasto w takiej bardzo starej
kuchence i zawsze jej wychodzi).
Basiek, ktora wlasnie zajada sie takim ciastem, tylko troche za dlugo
trzymala je w piekarniku i truskawki puscily za duzo soku :(
|