Data: 2007-03-07 12:37:39
Temat: Re: tran
Od: "addz" <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 5 Mar, 22:22, "Jurek" <m...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "addz" <a...@g...com> napisał w
wiadomościnews:1173105035.737388.169430@v33g2000cwv.
googlegroups.com...
> Miły kolego, tłuszcze zwierzęce omijaja wątrobę (przez układ chłonny są
> kierowane do krwi), więc jak mają ją uszkodzić?
> I żeby zaszkodził nadmiar witaminy A, to trzebaby jej zjeść niesamowitą
> ilość....
A to przez wątrobę nie jest pompowana ta krew? Wątroba magazynuje
witaminę A. Jeśli tran ten pozyskiwany z wątroby (wielo)ryby - a tak
przeważnie jest - to pewnie zawiera olbrzymią ilość retinolu + masę
innych toksycznych związków. Ja bym uważał z tym na dłuższą metę.
"Hiperwitaminoza A wywołuje uszkodzenia oczu, kości, skóry,
ośrodkowego układu nerwowego, wątroby i układu rozrodczego. Objawia
się zazwyczaj osłabieniem, nudnościami, wymiotami, bólem głowy,
uszkodzeniami skóry i śluzówek, zaburzeniami psychicznymi, a u kobiet
- zaburzeniami miesiączkowania. W ostatnich latach zwrócono szczególną
uwagę na hepatotoksyczność, teratogenność i karcinogenność tej
witaminy."
http://www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_i
d=260
Pozdro,
Adam
|