Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Jasia <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: twardy orzech do zgryzienia (P!)
Date: Sat, 09 Oct 2004 22:06:29 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <ck9gc1$3fn$1@inews.gazeta.pl>
References: <ck34t8$pgu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: tatary-gw.powernet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097352386 3575 62.233.135.218 (9 Oct 2004 20:06:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 Oct 2004 20:06:26 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ck34t8$pgu$1@news.onet.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: jasia_w
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217980
Ukryj nagłówki
Dnia 2004-10-07 12:14, Użytkownik eM napisał:
> No po prostu nie wierze, ze w tak zacnym gronie nikt nie ma pomyslu!
> Wyrzucam moj problem na osobny watek, moze ktos mnie zauwazy w tym
> zapracowanym i zagonionym kuchennym kosmosie ;-).
>
> Jak dlugo mzna trzymac orzechy suszone? Rok? Dwa?? Bo ja mam kosz z
> zeszlego roku i nie wiem, jak dlugo je w spizarni trzymac. Orzechy na
> pierwszy rzut oka wygladaja normalnie, na drugi (blizszy) rzut oka i po
> wyjeciu z dziadka do orzechow tez nadaja sie do uzytku wewnetrznego
> :-). Tylko nie chcialabym przesadzic z mumifikacja i znaczac ich wiek
> za pomoca metody wegla c14 ;-).
>
> I od razu zapytam o jakies rewelacyjne przepisy na dania (nie ciasta) z
> orzechami wloskimi (lub innymi) w roli glownej?
>
> Bardzo dziekuje,
> eM ciekawska
>
> PS. Google cos wie i powie, ale ja wole osobiste rekomendacje :-)
Przyznam się publicznie do posiadania w zasobach kuchni domowej
orzechów, które łuskałam trzy lata temu. Są smaczne i nie zjełczałe.
Stoją sobie w słoiczku na parapecie, przy dość nieszczelnym oknie, może
te przeciągi im pomagają.
|