Data: 2003-12-04 11:41:55
Temat: Re: twaróg
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Szukam od dłuższego czasu w internecie przepisu na to jak samemu
zrobić w
> domu twaróg (z prawdziwego mleka).
Najpierw przyrządy: Z grubego lnianego płótna szyjemy worek w kształcie
trójkąta, tak, żeby miał wysokość ok 50 cm a szerokość u góry 40.
Dwie deski z liściastego drewna 50x50 cm, kamień taki ze 3 kilo.
Mleko zakwaszamy lekko ( w sposób naturalny, lub kwasem mlekowym, czy
cytrynowym), wcale nie musi się zsiąść. Podgrzewamy powoli aż zacznie
się oddzielać serwatka. Temperatura nie powinna przekroczyc 40 st C do
serek będzie twardy. Wlewamy do worka, kładziemy na desce, przykrywamy
drugą i obciążamy kamieniem. Na drugi dzien mamy gotowy twaróg.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
|