Data: 2010-02-12 08:28:43
Temat: Re: twaróg - serowe pączki
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:hdrlbq$rim$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
>> życzenie syna.
>>
>> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
>> 3 szklanki mąki
>> 1/2 szklanki cukru
>> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
>> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
>> 1 łyżeczka sody
>> 3 jaja
>>
>> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
>> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze
>> oleju (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
>> złoto-brązowy. Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać
>> cukrem pudrem.
>>
>> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
>> czoła kieliszkiem.
>>
>> Qra
>
> Przepis wart pochwaleni. Rodzina zachwycona. Dziękuję :-)
A ja mam pytanie, czy te pączki nie piją tłuszczu, w którym się smażą? Bo do
normalnych dodaje się alkohol, żeby nie piły. Smażyłam kiedys podobne
paczki, bez twarogu, i były niezbyt dobre właśnie ze wzgladu na wciąganie
tłuszczu.
J.
|