Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Mariusz" <m...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: udziec wołowy
Date: Thu, 21 Dec 2006 20:19:05 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <ememsr$i7$1@news.onet.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.243.2
X-Trace: news.onet.pl 1166728924 583 82.160.243.2 (21 Dec 2006 19:22:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Dec 2006 19:22:04 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Sender: nwysD7lC8gI6yVSTWvFjaw==
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-Antivirus: avast! (VPS 0661-1, 2006-12-21), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286465
Ukryj nagłówki
Jak długo trzeba przysamyzc udziec wolowy
> co by był jadalny?:))
No w sumie trudno tak po prostu odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jak Ty chcesz
smażyć ten udziec? W całym kawałku to masz, czy pokrojone na steki? Bo jak
masz w kawale - lepiej upiec.
Jak smażyć - to wyłącznie w plastrach. Jażeli mają być mało wysmażone -
1,5 - 2 minuty z każdej strony (mało znam osób, które takie lubią) mocno
wysmażone - ok 5 min każdej strony. Tylko że udziec nie za bardzo nadaje się
do smażenia - będzie twardy. Można to uratować - skropić octem na kilka
godzin przed i rozbić jak kotlety.
Jeżeli masz to w kawałku - lepiej upiec. Zamarynować jest niegłupio. Jakimś
mazidłem - oliwa, zioła, przyprawy - co kto lubi ( ocet nie zawadzi - ale
niezby dużo oczywiście, żeby kwaśne nie wyszło - mięso jest potem bardziej
kruche.
Piec trzeba gdzieś tak 1 godzina na 1 kg. Ja piekę dłużej, a moja żona
zdecydowanie dłużej, bo lubie takie mięciutkie. Wołowina jednak nigdy nie
będzie tak miękka jak świnina, ale smak ma bardzo dobry.
Mariusz
|