Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!howland
.erols.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: uprawa/Sos do makaronu z pesto
References: <891lpr$esj$1@sunsite.icm.edu.pl> <891ql1$s21$1@sunsite.icm.edu.pl>
<896mmh$hnu$2@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 26
Date: Sat, 26 Feb 2000 10:30:50 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.187
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 951590215 207.71.222.187 (Sat, 26 Feb 2000 10:36:55 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Feb 2000 10:36:55 PST
X-Received-Date: Sat, 26 Feb 2000 10:36:56 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23774
Ukryj nagłówki
Artur Nowacki wrote:
> A tak na powaznie przed wczoraj kupilem nasiona bazylii czerwonolistnej.
> Czy ktos wie cos na ten temat?? Czy jest to taka sama jak zwykla zielona ???
Ja mam taka, ma liscie calkiem purpurowe. Uzywam ja na surowo, pocieta w drobne
paski, smakuje prawie tak samo, jak ta zwykla, na surowo. Posypuje nia salatke
z pomidorow i mozarelli, albo makaron z czerwonym sosem, albo pizze. Pesto z
niej nie robilam, ale moze byc ciekawe w kolorze.
A propos pesto: u nas robia nie tylko z bazylii, ale rowniez z lisci kolendry,
z suszonych pomidorow, i jakies jeszcze inne mieszanki. To pesto z kolendry
jest swietne, szczegolnie, gdy sie zrobi taki sos:
1/2 zabka czosnku
1/2 lyzki oliwy
1/2 szklanki smietanki
1 lyzka pesto z lisci kolendry
swiezo ugotowany makaron na 2 osoby
W malym garnuszku podsmazyc czosnek w oliwie, gdy jeszcze ciagle bialy, dodac
lyzke pesto, troche smietanki i rozmacic. Dodac reszte smietanki, doprowadzic
do wrzenia na malutkim ogniu, czesto mieszajac, i uwazajac, zeby nie wykipialo.
Polac makaron. Posypac swiezo kruszonym pieprzem. Pycha. Mozna tez posypac
parmezanem. Salata z endive czy radicchio swietnie do tego pasuje.
Magdalena
|