Data: 2000-02-26 18:30:50
Temat: Re: uprawa/Sos do makaronu z pesto
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Nowacki wrote:
> A tak na powaznie przed wczoraj kupilem nasiona bazylii czerwonolistnej.
> Czy ktos wie cos na ten temat?? Czy jest to taka sama jak zwykla zielona ???
Ja mam taka, ma liscie calkiem purpurowe. Uzywam ja na surowo, pocieta w drobne
paski, smakuje prawie tak samo, jak ta zwykla, na surowo. Posypuje nia salatke
z pomidorow i mozarelli, albo makaron z czerwonym sosem, albo pizze. Pesto z
niej nie robilam, ale moze byc ciekawe w kolorze.
A propos pesto: u nas robia nie tylko z bazylii, ale rowniez z lisci kolendry,
z suszonych pomidorow, i jakies jeszcze inne mieszanki. To pesto z kolendry
jest swietne, szczegolnie, gdy sie zrobi taki sos:
1/2 zabka czosnku
1/2 lyzki oliwy
1/2 szklanki smietanki
1 lyzka pesto z lisci kolendry
swiezo ugotowany makaron na 2 osoby
W malym garnuszku podsmazyc czosnek w oliwie, gdy jeszcze ciagle bialy, dodac
lyzke pesto, troche smietanki i rozmacic. Dodac reszte smietanki, doprowadzic
do wrzenia na malutkim ogniu, czesto mieszajac, i uwazajac, zeby nie wykipialo.
Polac makaron. Posypac swiezo kruszonym pieprzem. Pycha. Mozna tez posypac
parmezanem. Salata z endive czy radicchio swietnie do tego pasuje.
Magdalena
|