Data: 2002-10-22 18:09:07
Temat: Re: urozmaicenie nalesnikow [P]
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "fantomista" <r...@w...pl> napisał w
wiadomości news:aomos6$sqj$1@news2.tpi.pl...
> Witam
>
> Chcialem zapytac czy nie znacie moze jakichs
ciekawych przepisow na
> nalesniki na slodko ?? Bo jedzenie ich z dzemem
, cukrem , smietana i serem
> bialym juz mi sie znudzilo
>
> Pozdrawiam serdecznie
>
>
Witam i podaję:
GUNDEL PALACSINTA
C.K. kuchnia
Naleśniki:
20 dag mąki
2 jajka
żółtko
szklanka mleka
szklanka wody sodowej
1 dag cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
20dag zmielonych orze-chów włoskich
18dag cukru pudru
8dag masła
duży kieliszek rumu
2,5dag namoczonych ro-dzynek
łyżka smażonej skórki po-marańczowej
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
Sos:
12dag czekolady
8dag kakao
18dag cukru
2 żółtka
2,5 dag mąki
2 łyżki mleka
0,5 szklanki śmietanki
2 kieliszki rumu
Jajka z żółtkiem roztrzepujemy trzepaczką do
piany, dodając po trosze mąki i mleka zmieszanego
z wodą sodową, aż powstanie gładkie i płynne
ciasto. Ciasto solimy i cukrzymy. Gładką, równą i
czystą patelnię lekko rozgrzewamy, smarujemy
słoniną, rozgrzewamy dalej, na gorącą wlewa-my
chochelką ciasto i na małym ogniu smażymy cienkie
naleśniki (sma-żymy tylko z jednej strony!).
Układamy jena talerzu odwróconym do góry dnem.
Składniki nadzienia starannie mieszamy, po czym
smarujemy tym na-dzieniem naleśniki i zwijamy je.
Przygotowujemy sos: roztapiamy w garnku czekoladę,
dodajemy kakao, cukier oraz mleko i chwilę
gotuje-my na płytce, na bardzo małym ogniu. Gdy
sos jest gęsty, dodajemy śmietankę wymieszaną z
mąką i zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia i
podprawiamy sos żółtkami połączonymi z rumem.
Zwinięte naleśniki podsmażamy na złoty kolor i
podajemy na talerzu, polane sosem.
PŁONĄCE NALEŚNIKI MIGDAŁOWE
C.K. kuchnia
Ciasto:
25 dag mąki
2 szklanki mleka
3jajka
3 dag masła
łyżka oliwy
2 dag cukru
torebka cukru waniliowego
3 łyżki likieru Cointreau
Nadzienie:
10 dag zmielonych mig-dałów
10 dag cukru-pudru
1 białko
łyżeczka masła
Do polania:
likier Cointreau - po 1 łyżeczce na 1 naleśnik
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odstawiamy
je na 1 godzinę, a następnie smażymy jak
najcieńsze naleśniki Przygotowujemy nadzienie:
zmielone migdały lekko rumienimy na patelni i
przekładamy do miski Dodajemy cukier, białko,
stopione masło i mieszamy Naleśniki smarujemy
nadzieniem i składamy w kwadrat. Układamy je na
patelni i chwilkę sma-żymy na maśle tuż przed
podaniem polewamy likierem i podpalamy.
smacznego! (i niech żyje Cesarz!)
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|