Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: watrobka
Date: Wed, 10 Dec 2003 13:41:58 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 48
Message-ID: <br74bo$bjr$1@inews.gazeta.pl>
References: <br6urn$7he$1@nemesis.news.tpi.pl> <br73s8$9te$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: di158.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1071060152 11899 80.54.231.158 (10 Dec 2003 12:42:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Dec 2003 12:42:32 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-User: ivan35
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182633
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:br73s8$9te$1@inews.gazeta.pl...
> > Kupilam watrobke z indyka dzis i tak sie zastanawiam usmazyc z
> cebulka, czy
> > na watrobke jakis inny szybki przepis macie ??
> >
> Ktoś tu kiedyś podawał przepis na wątróbki z sokiem winogronowym.
> Poszukaj, bardzo dobre :-)
>
Już znalazłem, wklejam, będzie szybciej :-)
***
40 dek watrobek drobiowych
1 kartonik (200ml)- szklanka napoju z bialych winogron Tymbark( uwaga:
90
groszy)
Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy watrobki obtaczane w mace na
zloty
kolor. z obu stron. Posypujemy je pieprzem..Jak sa zlote dodajemy
troche
masla, jak sie roztopi - wlewamy jeden kartonik (szklanka) napoju
winogronowego (jw), szczypte vegety i dusimy ok. 10 min. W trakcie
duszenia
dolewamy wody, aby sosu bylo tyle - ile soku wlalismy. Sos dzieki
obtoczeniu
w mace pieknie sie zagesci.
Cala robota - ot co. A jaka pychota! Jemy to z chlebem, aby moczyc w
sosie.
Jak ktos chce jeszcze cos extra - to moze (tak ja ja wczoraj), na
drugiej
patelni podsmazyc na masle cienkie lodeczki jablka ze skorka (ja
robie z
Gali). Przed odwroceniem na druga strone oproszyc lekko cukrem.
Podsmazyc
druga strone az cukier sie skarmelizuje. Ulozyc dekoracyjnie na brzegu
talerza z watrobkami.
goraco polecam Jola L-L
***
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|