Data: 2003-12-10 12:41:58
Temat: Re: watrobka
Od: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:br73s8$9te$1@inews.gazeta.pl...
> > Kupilam watrobke z indyka dzis i tak sie zastanawiam usmazyc z
> cebulka, czy
> > na watrobke jakis inny szybki przepis macie ??
> >
> Ktoś tu kiedyś podawał przepis na wątróbki z sokiem winogronowym.
> Poszukaj, bardzo dobre :-)
>
Już znalazłem, wklejam, będzie szybciej :-)
***
40 dek watrobek drobiowych
1 kartonik (200ml)- szklanka napoju z bialych winogron Tymbark( uwaga:
90
groszy)
Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy watrobki obtaczane w mace na
zloty
kolor. z obu stron. Posypujemy je pieprzem..Jak sa zlote dodajemy
troche
masla, jak sie roztopi - wlewamy jeden kartonik (szklanka) napoju
winogronowego (jw), szczypte vegety i dusimy ok. 10 min. W trakcie
duszenia
dolewamy wody, aby sosu bylo tyle - ile soku wlalismy. Sos dzieki
obtoczeniu
w mace pieknie sie zagesci.
Cala robota - ot co. A jaka pychota! Jemy to z chlebem, aby moczyc w
sosie.
Jak ktos chce jeszcze cos extra - to moze (tak ja ja wczoraj), na
drugiej
patelni podsmazyc na masle cienkie lodeczki jablka ze skorka (ja
robie z
Gali). Przed odwroceniem na druga strone oproszyc lekko cukrem.
Podsmazyc
druga strone az cukier sie skarmelizuje. Ulozyc dekoracyjnie na brzegu
talerza z watrobkami.
goraco polecam Jola L-L
***
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|