Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Michał Byrecki <l...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wielkanoc
Date: Fri, 28 Mar 2003 23:15:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <2...@b...pl>
References: <b617cv$bjv$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pk128.szczecin.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1048889718 20884 217.98.202.128 (28 Mar 2003 22:15:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Mar 2003 22:15:18 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed version 0.8.10 (GTK+ 1.2.10; i686-pc-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151048
Ukryj nagłówki
On Fri, 28 Mar 2003 11:15:59 +0100
"Pata" <v...@w...pl> wrote:
> Witam,
>
> nigdy sama nie przygotowywałam dań na święta i nie mam pojęcia jak się
> te wszystkie pyszności robi. Polećcie mi proszę jakąś stronę www gdzie
> mogę znaleźć przepisy na święta wielkanocne. A może sami podzielicie
> się sprawdzonymi przepisami ? Tylko, takimi raczej prostymi, bo
> jestem kiepską kucharką (dopiero się uczę:-)
Hehe, troszkę przypomina mi się nasza pierwsza wspólna wigilia w zeszłym
roku, na którą uparłem się, że sam wszystko ugotuję :) Rybę po grecku
robiłem do momentu, jak zobaczyłem, że w przepisie nie ma przecieru
pomidorowego i marchewki. Stwierdziłem, że chranię ten przepis i robię
po swojemu - potem to była juz ryba po Byrecku ;-)
Nie musi być dokładnie jak w przepisie, i niekoniecznie trzeba się go
trzymać. I to jest najważniejsze. :-)
Koniecznie barszcz wielkanocny :-) To się nie może nie udać.
Zakwas+dobra kiełbaska+troszkę czosnku+ziemniaczki+przyprawa do zup w
płynie+jajka+odrobina chrzanu i ew. odrobina soku z cytrynki. Moja
babcia daje czasem jeszcze trochę kapusty. Nie wiem, na ile jest to
oryginalny barszcz wielkanocny, ale ja bym właśnie taki zrobił :-)
--
Pozdrawiam,
Michał Byrecki
|