Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.
pl!not-for-mail
From: <b...@c...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: winne jablko
Date: Thu, 12 Jun 2008 01:09:54 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 46
Message-ID: <g2pm0n$nij$1@news.dialog.net.pl>
References: <g2bgku$h51$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-130-122.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1213225815 24147 78.8.130.122 (11 Jun 2008 23:10:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Jun 2008 23:10:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Antivirus: avast! (VPS 080611-1, 2008-06-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Not-Tested
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313858
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:g2bgku$h51$1@news.onet.pl...
| Witam,
|
| tlumacze z polskiego przepis na szarlotke i natrafilem na skladnik "1,5
| kg winnych jablek". Co to jest "winne jablko"? Czy to oznacza jakis
| specjalny gatunek? Czy po prostu maja byc te jablka kwasnawe? Google mi
| nic nie daje, bo pokazuje rozne przepisy, gdzie sa "winne jablka", ale
| nie natrafilem na wyjasnienie tego terminu.
| Ludek
Przeczytalam wszystkie udzielone Ci odpowiedzi, ale one niestety nie zawieraja
sedna sprawy.
Najlepiej jak Ci powiem, ktore jablka sa najlepsze na szasrlotke.. z tym, ze te
nasze szarlotki bywaja rozne, i.. najczesciej nie przypominaja dobrej szarlotki
:)
Otoz najlepsze sa:
wiosna: papierowki, lekko niedojrzale, czyli twarde, chrupiace przy nacisnieciu
palcem ..
Dojrzale sa juz miekkie, slodkie iii. moim zdaniem .. do bani a nie do szarlotki
:)
potem: antonówki - bardzo dobre ..
no i na koniec: szara reneta
nowe odmiany sa dla mnie beeeeeeeeeeeeeee :(
wg mnie to jabka na szarlotke powinny byc krojone recznie - czyli ostrym nozem
nacinamy obrane jablko w gruba kratke, a nastepnie scinamy te kratke az do
ogryzka ..
scieranie na tarce to zbrodnia dla dobrej szarlotki
tak przygotowwane jablka posypujemy cukrem [nie zalujemy, bo jablka kwasne!]
obowiazkowo utartym cynamonem i cukrem waniliowym. MIeszamy i wysypujemy na
podpieczony kruchy spod. Calosc przykrywamy kruszonka lub pelnym platem kruchego
ciasta.
Piecze sie toto ino mig, po wyjeciu natychmiast kroimy i posypujemy obficie
cukrem pudrem z wanilia lub cukrem waniliowym, ukladamy na paterze iiii. za
moment wszystko znika, nawet z tej najwiekszej blachy ;)
smacznego zycze :)
Barbara
|