Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wino porzeczkowe - pytanie Re: wino porzeczkowe - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: wino porzeczkowe - pytanie

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wino porzeczkowe - pytanie
Date: Thu, 17 Jul 2003 01:15:00 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 35
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <bf42iq$b2m$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pk169.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1058404715 16633 213.76.106.169 (17 Jul 2003 01:18:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jul 2003 01:18:35 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164942
Ukryj nagłówki

On Wed, 16 Jul 2003 19:40:57 +0200, "asia" <a...@w...pl> wrote:

>witajcie!
>bardzo dawno do Was nie zagladałam, a jeszcze dawniej nie pisałam. Teraz
>jednak mam pytanie. Chodzi o wino z porzeczek do którego się przymierzam.
>Jeśli chodzi o produkcję wina to jestem KOMPLETNYM laikiem i mimo
>przejrzenia kilku stron na temat win nadal nie mam jasności.
>
>Mam:
>porzeczki czerwone - juz zebrane i obrane
>50 l baniak
>rurkę
>drożdże
>pożywkę
>dobre chęci
>
>nie mam: wyczucia i ani krzty doświadczenia
>
>więc jak mam się do tego zabrać?

Dac sobie na razie spokoj - porzeczki utrzyj z cukrem, galaretka
bedzie! A wino zrob z owocow bardziej do tego zdatnych - wisnie na ten
przyklad byc moga... Porzeczki i agrest zawieraja tyle pektyn ze same
z siebie potrafia zzelowac - sklarowanie wina z tych owocow to wyzsza
szkola jazdy, lepiej na poczatek pocwiczyc na czyms bardziej
wodnistym... na dodatek kwasowosc maja za duza w stosunku do
zawartosci cukru - albo kreda stracac trzeba abo rozwadniac i
dosladzac dla utrzymania ekstraktu(a dosladzanie cukrem buraczanym
czyli sacharoza niehybnie skonczy sie produkcja fuzlu w trakcie
fermentacji - czysto na etanol i dutlenek wegla fermentuje glukoza,
fruktoza bedaca drugim skladnikiem sacharozy niestety kupe roznych
scierw w fermentacji tworzy... Im mniej sacharozy tym lepszy smak.

--
Darek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.07 Chmurka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem