Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wino porzeczkowe - pytanie
Date: Thu, 17 Jul 2003 01:15:00 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 35
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <bf42iq$b2m$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pk169.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1058404715 16633 213.76.106.169 (17 Jul 2003 01:18:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jul 2003 01:18:35 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164942
Ukryj nagłówki
On Wed, 16 Jul 2003 19:40:57 +0200, "asia" <a...@w...pl> wrote:
>witajcie!
>bardzo dawno do Was nie zagladałam, a jeszcze dawniej nie pisałam. Teraz
>jednak mam pytanie. Chodzi o wino z porzeczek do którego się przymierzam.
>Jeśli chodzi o produkcję wina to jestem KOMPLETNYM laikiem i mimo
>przejrzenia kilku stron na temat win nadal nie mam jasności.
>
>Mam:
>porzeczki czerwone - juz zebrane i obrane
>50 l baniak
>rurkę
>drożdże
>pożywkę
>dobre chęci
>
>nie mam: wyczucia i ani krzty doświadczenia
>
>więc jak mam się do tego zabrać?
Dac sobie na razie spokoj - porzeczki utrzyj z cukrem, galaretka
bedzie! A wino zrob z owocow bardziej do tego zdatnych - wisnie na ten
przyklad byc moga... Porzeczki i agrest zawieraja tyle pektyn ze same
z siebie potrafia zzelowac - sklarowanie wina z tych owocow to wyzsza
szkola jazdy, lepiej na poczatek pocwiczyc na czyms bardziej
wodnistym... na dodatek kwasowosc maja za duza w stosunku do
zawartosci cukru - albo kreda stracac trzeba abo rozwadniac i
dosladzac dla utrzymania ekstraktu(a dosladzanie cukrem buraczanym
czyli sacharoza niehybnie skonczy sie produkcja fuzlu w trakcie
fermentacji - czysto na etanol i dutlenek wegla fermentuje glukoza,
fruktoza bedaca drugim skladnikiem sacharozy niestety kupe roznych
scierw w fermentacji tworzy... Im mniej sacharozy tym lepszy smak.
--
Darek
|