Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.co
m!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc08.POSTED!0131c
421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <drlni1$mrq$1@inews.gazeta.pl> <drloio$kam$01$2@news.t-online.com>
<drlqah$6mn$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: wino, siarczyny
Lines: 30
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Message-ID: <LExDf.24167$5G.18789@trnddc08>
Date: Mon, 30 Jan 2006 23:52:11 GMT
NNTP-Posting-Host: 151.196.15.186
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc08 1138665131 151.196.15.186 (Mon, 30 Jan 2006 18:52:11 EST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Jan 2006 18:52:11 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259120
Ukryj nagłówki
"Tomasz Piotrowski" <n...@n...com> wrote in message
news:drlqah$6mn$1@inews.gazeta.pl...
> Nawet tansze Bordeaux choc z "apelacją" mają juz dopisek o siarczynach.
> Ostatnio pijałem najczesciej wina chilijskie, ale teraz nawet te za
> 20-pare zł już sa z siarczynami.
>
> Troche mnie to przeraza, bo wina uwielbiam i lampke (moze dwie;)
> czerwonego traktuje jako stały element obiado-kolacji (która jest dla mnie
> głównym posiłkiem).
No - to zawsze pijales lampke lub dwie napoju zawierajacego siarczyny bo
wino sie nie zmienilo - przepisy sie PL zmienily stad napisy ostrzegawcze.
Wkrotce wszystkie wina beda mialy ten napis bo wszystkie (bez wyjatku...)
wina zawieraja siarczyny. Zwykle ok. 20-50 ppm ale moga - legalnie - az do
350 ppm a nawet wiecej. Sama fermentacja daje minimum 10-20 ppm a dodawanie
malych ilosci SO2 w procesie tloczenia winogron nie tylko zapobiega
szybkiemu ich gniciu ale takze poprawia smak wina.
Ale niz siarczynow obawialbym sie bardziej pestycydow, stad nalezy unikac
win rumunskich, bulgarskich, z Moldovy, bylego CCCP i z tego rejonu w ogole
z powodu nieprawdopodobnie zatrutego srodowiska i naduzywania pestycydow w
tych rejonach swiata. Co do Chile to sa rozne opinie - jak w kazdym
rozwijajacym sie kraju chlopaki sypia pestycydami na prawo i lewo - duzo
przedostaje sie do wody podskornej ktora pozniej nawadnia winnice.
--
><eM eL><
There's no place like 127.0.0.1
|