Data: 2005-05-04 16:58:21
Temat: Re: wiosna = nowe buty + obtarcia ? CZY tak musi byc zawsze? ;(
Od: Lia <L...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2005-05-04 17:03:52 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Katarzyna Kulpa* skreślił te oto słowa:
>> Od tego, żeby te porządne buty dobrać odpowiednio do swoich stóp.
>>
>> Jakość wykonania i materiału to jedno, czasem jeszcze trzeba odpowiedni
>> fason dobrać, żeby but nie skrzywdził stopy.
>
> mnie obcieraja nawet super miekkie ecco, jak najbardziej w moim rozmiarze
> i odpowiednio wygodnym fasonie.
> po tygodniu na szczescie przestaja.
Ja ecco sobie chwalę, pod warunkiem właśnie, że fason nie jest z tych co
"za wysoko" skórka z tyłu pięty zachodzi.
To jest taki fason, który zawsze i wszędzie robi mi krzywdę."Za wysoko"
oczywiście jest moją subiektywną miarą - widac tak mam ukształtowaną nogę w
tym miejscu, że koliduje z obecnością czegokolwiek poza skarpetką ;]
> w procesie rozchodzenia butow u mnie maja znaczenie 2 czynniki: zmiekczenie
> buta, oraz stwardnienie skory stopy w newralgicznych miejscach. gdy po raz
> pierwszy zalozony but zrobi mi krzywde, odstawiam go na kilka dni, zeby
> wykurowac stope, a potem stopniowo (czasem uzbrojona w plaster) chodze
> w nim coraz dluzej. to tlumaczy, dlaczego obcieraja buty dlugo nie noszone
> stopa sie odzwyczaja i zanikaja pewne "przystosowania", np. twardsza
> skora z tylu piety czy z boku najwiekszego palca.
No to bym, rozumiała, gdyby się tak działo za każdym razem, gdy po dłuższej
przerwie but ląduje na nodze. Ale świeżo kupiony but krzywdy nie robi, a
taki przenoszony sezon w następnym sezonie krzywdzi. Możliwe, że składa się
na to wiele przyczyn, to o czym Ty piszesz, i do tego np pora dnia o której
założy się but (wieczorem stopa jest bardziej opuchnięta) czy co tam
jeszcze but sobie wymyśli.
> BTW to straszne, co
> robimy swoim stopom czasem (ja sie bardzo staram kupowac buty wygodne,
> ale nie zawsze wychodzi).
Mi od trzech lat wychodzi (odpukać!). I oby tak zostało...
--
Lia
|