Data: 2001-12-05 14:04:21
Temat: Re: wok
Od: "zosia" <z...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> bylabym wdzieczna za sprawdzone przepisy na potrawy z wok'a
witaj w klubie! dopiero co kupilam sobie wok, dotychczas raz go uzylam, ale
bardzo mi sie podobalo. to nie bedzie zaden skomplikowany przepis, ale
wyszlo mi pyszne.
pokroilam tofu w sredniej slupki (nie za male, nie za duze - wielkosc, jaka
ci pasuje), w miseczce zalalam obficie sosem sojowym. marynowaly sie jakies
poltorej godziny, w trakcie kilka razy mieszalam, zeby tofu rownomiernie
wciagnelo sos. tymczasem pokroilam marchew w plasterki, a brokula w rozyczki
(skladniki trzeba przygotowac wczesniej, bo jak wok jest rozgrzany, to juz
nie ma na to czasu). rozgrzalam w woku troche (najwyzej dwie lyzki) oleju
arachidowego, na to wrzucilam marchew, po 2 minutach brokuly, potem tofu,
jeszcze sporo sosu sojowego, troche oleju sezamowego i ziarna sezamu. bylo
gotowe w 10 minut (nie liczac marynowania), pyszne, a jakie zdrowe!
pozdrawiam,
z
|