Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia schabowy ze sliwkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

schabowy ze sliwkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-31 10:07:26

Temat: schabowy ze sliwkami
Od: Beazuku <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Wymylono mi takie zadanie.
Oczywiscie znalazlam cala mase przepisow.
Wszystko to jednak jest caly kawal schabu przyzadzany, pieczony, a
dopiero potem porcjowany.
W zwiazku z tym mam pytanie.
Czy robi sie tez schabowego ze sliwkami w panierce? (Jak?)
Ewentualnie roladki schabowe ze sliwkami(bez panierki). (jak?)

A ha..i jeszcze jedna watpliwoc...Jakie te sliwki? Suszone czy sezonowe?
Ktore lepsze?

Pozdrawiam. Zielona w tej kwesti Beazuku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-31 10:57:09

Temat: Re: schabowy ze sliwkami
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Beazuku napisał:
> Witam.
>
> Wymylono mi takie zadanie.
> Oczywiscie znalazlam cala mase przepisow.
> Wszystko to jednak jest caly kawal schabu przyzadzany, pieczony, a
> dopiero potem porcjowany.
> W zwiazku z tym mam pytanie.
> Czy robi sie tez schabowego ze sliwkami w panierce? (Jak?)
> Ewentualnie roladki schabowe ze sliwkami(bez panierki). (jak?)
>
> A ha..i jeszcze jedna watpliwoc...Jakie te sliwki? Suszone czy sezonowe?
> Ktore lepsze?
>
> Pozdrawiam. Zielona w tej kwesti Beazuku
>
Witam :)
Ja ostatnio robilam tak.
Plastry schabu rozbilam cienko tluczkiem (ale nie na papier ;) ) - im
wieksze plastry tym fajniej.
Plastry natarlam sola, lekko bialym pieprzem, cynamonem. Do srodka
wlozylam wypestowane polowki sliwek - zazwyczaj dwie - i piorko jablka
(cieniutki plasterek). Kazda roladke obsmazylam na ostrym ogniu na
zloto. W drugim ogniu na masle podsmazylam plasterki sliwek takie
cieniutkie dosc. Podlalam woda dosc obficie. Wsadzilam w to roladki.
Poddusilam ok. 20 minut. Sos powinien sie zagescic dosc mocno. By
jeszcze go troszke zagescic dodalam kawalek b. zimnego masla i
wymieszalam. Unikalam dodania maki bo balam sie uzyskania nie fajnego
koloru.
Do tego podalam ziemniaki z wody w garnku wymieszane z maslem i odrobina
koperku oraz surowke z bialej kapusty, marchewki, jablka i cebulki
omaszczona lyzeczka octu, dwoma lyzkami oliwy, ciutka cukru i soli :).

Wyszlo zajebiste obiadowanko :)

--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 11:41:03

Temat: Odp: schabowy ze sliwkami
Od: "Gosia_KIKI" <g...@N...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik walkie! <w...@w...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bisk78$cji$...@S...icm.edu.pl...
> Witam :)
> Ja ostatnio robilam tak.
> Plastry schabu rozbilam cienko tluczkiem (ale nie na papier ;) ) - im
> wieksze plastry tym fajniej.
> Plastry natarlam sola, lekko bialym pieprzem, cynamonem. Do srodka
> wlozylam wypestowane polowki sliwek - zazwyczaj dwie - i piorko jablka
> (cieniutki plasterek). Kazda roladke obsmazylam na ostrym ogniu na
> zloto. W drugim ogniu na masle podsmazylam plasterki sliwek takie
> cieniutkie dosc. Podlalam woda dosc obficie. Wsadzilam w to roladki.
> Poddusilam ok. 20 minut. Sos powinien sie zagescic dosc mocno. By
> jeszcze go troszke zagescic dodalam kawalek b. zimnego masla i
> wymieszalam. Unikalam dodania maki bo balam sie uzyskania nie fajnego
> koloru.
> Do tego podalam ziemniaki z wody w garnku wymieszane z maslem i odrobina
> koperku oraz surowke z bialej kapusty, marchewki, jablka i cebulki
> omaszczona lyzeczka octu, dwoma lyzkami oliwy, ciutka cukru i soli :).
>

Przyznam, ze brzmi bardzo ciekawie. A czy do tego uzylas normalnych surowych
sliwek czy suszonych? Jezeli to surowe to czy lepiej niedojrzale czy tez
slodsze? Czy roladki przed obsmazaniem obtaczalas w mace? A czy cynamon nie
przeszkadzal w tym miesie?
Narobilas mi smaka tymi roladkami. Sprobuje w najblizszym czasie cos takiego
zrobic na obiadek.

--
***Gosia_KIKI***



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 16:57:29

Temat: Re: Odp: schabowy ze sliwkami
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Gosia_KIKI napisał:

> Przyznam, ze brzmi bardzo ciekawie.

Smakuje jeszcze lepiej :)

A czy do tego uzylas normalnych surowych
> sliwek czy suszonych?

Surowych.

Jezeli to surowe to czy lepiej niedojrzale czy tez
> slodsze?
Slodsze.

Czy roladki przed obsmazaniem obtaczalas w mace?

Nie.

A czy cynamon nie
> przeszkadzal w tym miesie?

Wrecz pomagal, ale nie za duzo go trzeba dac.


> Narobilas mi smaka tymi roladkami. Sprobuje w najblizszym czasie cos takiego
> zrobic na obiadek.
Sprobuj. Smakuje superkowo. I zmienia zwyczajny smak schabu w bardzo
delikatny :).
>
> --
> ***Gosia_KIKI***
>
>
>


--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 18:48:11

Temat: Re: schabowy ze sliwkami
Od: "asia" <j...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


>
> Wyszlo ZAJEBISTE obiadowanko :)

A co to za język? Odechciewa mi się tych roladek!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 19:58:43

Temat: Re: schabowy ze sliwkami
Od: "_dżdżownic" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "asia" <j...@p...com> napisał w wiadomości
news:bitgni$nos$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> >
> > Wyszlo ZAJEBISTE obiadowanko :)
>
> A co to za język? Odechciewa mi się tych roladek!
No cóż, Justynka ma braki w kindersztubie, za to ją wygnali z Krakowa. ;-)
Ale Justynka to podpora prywatnej grupy dyskusyjnej p. Bassett
dżdżownica

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 20:38:10

Temat: [P] sok z czarnego bzu
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Spacerując wczoraj po wrocławskim zoo zauwazyłam, iz czarny bez
dojrzał do zrobienia soku wg przepisu mojej babci. Oto on:

Zasypac opłukane jagody czarnego bzu cukrem w proporcji 1kg jagód/50
dag cukru. Nie gnieść pod żadnym pozorem, bo wyjdzie marmolada!

Postawic na gaz i lekko podgrzewać, aż jagody puszczą sok. Doprowadzic
do wrzenia, ale nie ma kipieć. Krótko mówiąc potraktowac jak rosół.
Gotowac na malutkim ogniu ok.pół godziny.
Jeśli spróbowana jagoda nie ma smaku, znaczy , że wystarczy gotowania.

Teraz odcedzamy soczek bardzo dokładnie.
Następnie dodajemy po ok.70 dag cukru na litr soku i zagotowujemy
ponownie, znowu nie pozwalając na kipienie.
Babcia twierdzi, że tyle cukru wystarczy, bo jak damy więcej, to sok
straci swe lecznicze właściwości.
Gotujemy na małym ogniu ok 5-10 minut odszumowując sok. Jak już całe
pływające brudki zbierzemy z powierzchni, czas na rozlanie do
słoiczków (wyparzone, najlepiej małe po ketchupie lub musztardzie).

Zalac, zakręcić. Pasteryzowac raz, ok.10 min, tylko by słoiki się
zamknęły.

pozdr

cherokee
kontestująca jesienny Wrocław



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 21:04:53

Temat: Re: schabowy ze sliwkami
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik asia napisał:
>>Wyszlo ZAJEBISTE obiadowanko :)
>
>
> A co to za język? Odechciewa mi się tych roladek!
>
>
>
pech

--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-31 23:15:19

Temat: Re: schabowy ze sliwkami
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje za natchnienie - juz wiem co bedzie jutro na obiad :-)

Iza

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-01 05:11:04

Temat: wszystkiego dobrego w nowym roku szkolnym/Re: [P] sok z czarnego bzu
Od: "_dżdżownic" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:bitmbq$1ng$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> Spacerując wczoraj po wrocławskim zoo zauwazyłam,
Oczywiście kulturalnie w kostiumiku ;-)
> cherokee
> kontestująca jesienny Wrocław
>
Pani Profesor podrzucam hasło ze słownika,
kontestacja (słownik języka polskiego)
rz. ż IIa, blm 'podważanie czegoś, sprzeciw zwłaszcza wobec
zastanego systemu wartości, norm, obyczajów w życiu społecznym, polityce,
religii, kulturze'

bo uczniowie pękną ze śmiechu :->>>>>>>>>>
dzudzu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wlasna wedlina do chleba
Buraczki marynowane
Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej (P)
nalesniki z kurczakiem (P)
Powitanie i pytanie...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »