Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tp
internet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gosia_KIKI" <g...@N...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: schabowy ze sliwkami
Date: Sun, 31 Aug 2003 13:41:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <bismot$mnt$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bishc5$8kq$1@absinth.dialog.net.pl> <bisk78$cji$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pb72.skarzysko.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1062329949 23293 212.160.56.72 (31 Aug 2003 11:39:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 31 Aug 2003 11:39:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171843
Ukryj nagłówki
Użytkownik walkie! <w...@w...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bisk78$cji$...@S...icm.edu.pl...
> Witam :)
> Ja ostatnio robilam tak.
> Plastry schabu rozbilam cienko tluczkiem (ale nie na papier ;) ) - im
> wieksze plastry tym fajniej.
> Plastry natarlam sola, lekko bialym pieprzem, cynamonem. Do srodka
> wlozylam wypestowane polowki sliwek - zazwyczaj dwie - i piorko jablka
> (cieniutki plasterek). Kazda roladke obsmazylam na ostrym ogniu na
> zloto. W drugim ogniu na masle podsmazylam plasterki sliwek takie
> cieniutkie dosc. Podlalam woda dosc obficie. Wsadzilam w to roladki.
> Poddusilam ok. 20 minut. Sos powinien sie zagescic dosc mocno. By
> jeszcze go troszke zagescic dodalam kawalek b. zimnego masla i
> wymieszalam. Unikalam dodania maki bo balam sie uzyskania nie fajnego
> koloru.
> Do tego podalam ziemniaki z wody w garnku wymieszane z maslem i odrobina
> koperku oraz surowke z bialej kapusty, marchewki, jablka i cebulki
> omaszczona lyzeczka octu, dwoma lyzkami oliwy, ciutka cukru i soli :).
>
Przyznam, ze brzmi bardzo ciekawie. A czy do tego uzylas normalnych surowych
sliwek czy suszonych? Jezeli to surowe to czy lepiej niedojrzale czy tez
slodsze? Czy roladki przed obsmazaniem obtaczalas w mace? A czy cynamon nie
przeszkadzal w tym miesie?
Narobilas mi smaka tymi roladkami. Sprobuje w najblizszym czasie cos takiego
zrobic na obiadek.
--
***Gosia_KIKI***
|