Data: 2003-08-31 10:57:09
Temat: Re: schabowy ze sliwkami
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Beazuku napisał:
> Witam.
>
> Wymylono mi takie zadanie.
> Oczywiscie znalazlam cala mase przepisow.
> Wszystko to jednak jest caly kawal schabu przyzadzany, pieczony, a
> dopiero potem porcjowany.
> W zwiazku z tym mam pytanie.
> Czy robi sie tez schabowego ze sliwkami w panierce? (Jak?)
> Ewentualnie roladki schabowe ze sliwkami(bez panierki). (jak?)
>
> A ha..i jeszcze jedna watpliwoc...Jakie te sliwki? Suszone czy sezonowe?
> Ktore lepsze?
>
> Pozdrawiam. Zielona w tej kwesti Beazuku
>
Witam :)
Ja ostatnio robilam tak.
Plastry schabu rozbilam cienko tluczkiem (ale nie na papier ;) ) - im
wieksze plastry tym fajniej.
Plastry natarlam sola, lekko bialym pieprzem, cynamonem. Do srodka
wlozylam wypestowane polowki sliwek - zazwyczaj dwie - i piorko jablka
(cieniutki plasterek). Kazda roladke obsmazylam na ostrym ogniu na
zloto. W drugim ogniu na masle podsmazylam plasterki sliwek takie
cieniutkie dosc. Podlalam woda dosc obficie. Wsadzilam w to roladki.
Poddusilam ok. 20 minut. Sos powinien sie zagescic dosc mocno. By
jeszcze go troszke zagescic dodalam kawalek b. zimnego masla i
wymieszalam. Unikalam dodania maki bo balam sie uzyskania nie fajnego
koloru.
Do tego podalam ziemniaki z wody w garnku wymieszane z maslem i odrobina
koperku oraz surowke z bialej kapusty, marchewki, jablka i cebulki
omaszczona lyzeczka octu, dwoma lyzkami oliwy, ciutka cukru i soli :).
Wyszlo zajebiste obiadowanko :)
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
|