Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schabowy ze sliwkami
Date: Sun, 31 Aug 2003 12:57:09 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 41
Message-ID: <bisk78$cji$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <bishc5$8kq$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-4525.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1062327337 12914 62.87.146.173 (31 Aug 2003 10:55:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 31 Aug 2003 10:55:37 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <bishc5$8kq$1@absinth.dialog.net.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.3.1) Gecko/20030425
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171842
Ukryj nagłówki
Użytkownik Beazuku napisał:
> Witam.
>
> Wymylono mi takie zadanie.
> Oczywiscie znalazlam cala mase przepisow.
> Wszystko to jednak jest caly kawal schabu przyzadzany, pieczony, a
> dopiero potem porcjowany.
> W zwiazku z tym mam pytanie.
> Czy robi sie tez schabowego ze sliwkami w panierce? (Jak?)
> Ewentualnie roladki schabowe ze sliwkami(bez panierki). (jak?)
>
> A ha..i jeszcze jedna watpliwoc...Jakie te sliwki? Suszone czy sezonowe?
> Ktore lepsze?
>
> Pozdrawiam. Zielona w tej kwesti Beazuku
>
Witam :)
Ja ostatnio robilam tak.
Plastry schabu rozbilam cienko tluczkiem (ale nie na papier ;) ) - im
wieksze plastry tym fajniej.
Plastry natarlam sola, lekko bialym pieprzem, cynamonem. Do srodka
wlozylam wypestowane polowki sliwek - zazwyczaj dwie - i piorko jablka
(cieniutki plasterek). Kazda roladke obsmazylam na ostrym ogniu na
zloto. W drugim ogniu na masle podsmazylam plasterki sliwek takie
cieniutkie dosc. Podlalam woda dosc obficie. Wsadzilam w to roladki.
Poddusilam ok. 20 minut. Sos powinien sie zagescic dosc mocno. By
jeszcze go troszke zagescic dodalam kawalek b. zimnego masla i
wymieszalam. Unikalam dodania maki bo balam sie uzyskania nie fajnego
koloru.
Do tego podalam ziemniaki z wody w garnku wymieszane z maslem i odrobina
koperku oraz surowke z bialej kapusty, marchewki, jablka i cebulki
omaszczona lyzeczka octu, dwoma lyzkami oliwy, ciutka cukru i soli :).
Wyszlo zajebiste obiadowanko :)
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
|