Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
nemesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-
mail
From: "Stradivarius" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: wysoki cholesterol
Date: Wed, 10 Sep 2008 15:24:14 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 108
Message-ID: <ga8i8s$8ts$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <g9o5dl$vhr$1@pepin.polanet.pl> <ga5ol8$e46$1@news.onet.pl>
<ga7st2$7ia$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<ga81lc$f1t$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ga88ce$5ps$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<ga89bv$q8p$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ga8f47$mar$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: cli64.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1221053532 9148 83.31.110.64 (10 Sep 2008 13:32:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Sep 2008 13:32:12 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ga8f47$mar$1@atlantis.news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250205
Ukryj nagłówki
> Najpierw jest w diecie a potem wydalany przez nerki?
> Jak jest w diecie i jest organizmowi nieporzebny, to jest wydalany z
> kałem, a nie wchłaniany
> przez kosmki jelitowe.
>
Nie masz kompletnie wiedzy na ten temat...
Odsyłam chociażby do biochemii Harpera jak wyglądają przemiany cholesterolu.
To wszystko jest naukowo udowodnione przez tysiące ludzi, nie zamierzam Ci
tego szczegółowo tłumaczyć, bo i tak wiesz swoje.
Bo nie chcesz zrozumieć.
>>>> Coś trzeba zrobić z tym nadmiarem i dlatego
>>>> odkłada się w wielu miejscach np. naczyniach.
>
> Gdyby tak było, to każdy człowiek zmarłby po roku życia.
Miażdżyca jest powolnym procesem, chyba, że współistnieją dodatkowe czynniki
ryzyka.
Każdy starszy człowiek będzie miał miażdżycę, co również widać w czasie
sekcji osób, które nie umarły z powodu powikłań miażdżycy, ale z innych
przyczyn. Naczynia są pełne blaszek miażdżycowych.
> Jaka ilość cholesterolu
> może się odłożyć w naczyniach? Kilogram? Pokrętne rozumowanie.
>
Wystarczy kilkumilimetrowa blaszka miażdżycowa, by zabić człowieka w
mechanizmie, ktory Ci opisałem wcześniej. Wystarczy zamknięcie jednej z
gałęzi tętnic mięśnia sercowego i zawał dokonany... To samo dotyczy drobnych
naczyń w ośrodkowym układzie nerwowym.
> To widać w sekcjach zwłok. Natomiast nie widać przyczyn takiego stanu
> rzeczy.
> Nie widać też, dlaczego to odkładanie się tak długo trwa. Np. 50 lat.
> Cholesterolu jest przecież do dyspozycji bardzo dużo.
>
Wiadomo, poczytaj.
Chciażby pierwszą z brzegu publikację:
http://www.kardiologiawpraktyce.pl/vol3_2005/vol3_20
05_1.htm
>> Właśnie, że z powodu miażdżycy. Dochodzi do zwężenia światła,
>> zmniejszonego
>> przepływu krwi i do niedokrwienia. A najgorzej jak blaszka miażdżycowa
>> pęknie,
>> może wspólnie z narastającą skrzepiliną zamnknąć światło naczynia
>> prowadząc do
>> ostrego niedokrwienia np. zawału, udaru.
>
> To już jest truizm. Ale DLACZEGO ta miażdżyca powstaje? No bo przecież
> nie dlatego, że cholesterolu jest za dużo i tam się odkłada. Bzdura.
Nie napisałem nigdzie, że przyczyną jest wyłącznie cholesterol... Miażdżyca
w istocie jest chorobą zapalną, jest wiele innych czynników ryzyka, w tym
genetyczne i środowiskowe.
Różnorodność tych czynników odpowiada za indywidualnie zmienny charakter tej
choroby.
Miażdżycę nasilają choroby prowadzące do uszkodzenia śródbłonka naczyń np.
nadciśnienie tętniczne, cukrzyca, wolne rodniki, nikotynizm, specyficzne
przeciwciała, zakażenia np. chlamydie).
> "Bzdura powtórzona 1000 razy staje się prawdą." :-)
>
>>>>> Organizm wie najlepiej, jaki poziom utrzymywać. Ingerencja w
>>>>> homeostazę
>>>>> to brak rozwagi.
>>>> Leczymy patologię, która jest skutkiem homeostazy.
>
> Wiesz co to jest homeostaza? Patologia nie może się brać z homeostazy.
>
Patologia wynika z zachwiania homeostazy, bo organizm nie może sobie sam
poradzić w pewnych warunkach, np. hipercholesterolemii.
>>> 100-150 lat temu nie było z tym problemów. Więc skąd są teraz?
>>> Wtedy zawał był chorobą prawie nieznaną.
>> Oczywiście że były takie problemy, tylko ludzie nie wiedzieli w jaki
>> sposób
>> powstają. I dlatego ludzie umierali w młodszym wieku, bo nie potrafili
>> sobie poradzić z
>> tymi chorobami.
>
> Bzdura. Ludzie umierali z różnych przyczyn, ale nie na zawały.
Jeśli myślisz, że zawał jest spowodowany tylko miażdżycą to się grubo
mylisz...
Były zawały zawsze, są i będą. Odsyłam do badań Leonarda da Vinci, Vidiusza,
Virchova...
Poza tym miażdżyca też zawsze była, akurat ona nie wynika z chemicznej,
współczesnej produkcji (akuart to ma znaczenie w zwiększającej się liczbie
nowotworów), ale z obecności cholesterolu, ktory również zawsze w żywności
był.
Nie posiadasz żadnej naukowej wiedzy, a się mądrzysz. Swoje poglądy opierasz
tylko na domysłach. (jakoś źródeł wiedzy ani razu nie podałeś...)
Tysiące naukowców na całym świecie bada patofizjologię miażdżycy. To już nie
są tylko teorie... Istnieją DOWODY (nie rozumiesz chyba tego słowa...),
tysiące publikacji, w których wzajemnie się zgadzają, że tak jest.
A Ty to wszystko leceważysz i podważasz... Jakbyś chciał zaprzeczyć, że
2+2=4... Bo to nie teoria, tak po prostu jest. A Ty i tak wiesz swoje i co
najgorsze jesteś przekonany, że to Ty masz rację.
Sorry, ale to dowodzi tylko o Twoim prymitywnym myśleniu...
R.
|