Data: 2008-09-11 08:02:26
Temat: Re: wysoki cholesterol
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jangr"
>
> Pojawienie się w glebie czy wodzie pierwiastka, czy związku chemicznego,
> który ma wpływ na przemiany biochemiczne może wyeliminować
> z przyrody cały gatunek. Zgoda.
Organizm radzi sobie z nadmiarem. Bez szans jest gdy czegoś brakuje. Teraz
brakuje siarki bo wszyscy walczą z SO2 a to było główne źródło.
> A jaki czynnik spowodował, że cholesterolem należy sterować ręcznie,
> należy zacząć sterować ręcznie. Podejrzewam, że milion (no, tysiąc)
> lat temu nikt nim nie sterował, bo nikt nawet nie wiedział o jego
> istnieniu.
> No, jaki to czynnik spowodował? Jeśli tak jest, jeśli ten czynnik jest
> nam znany, spróbujmy go wykluczyć.
To gotowana skrobia. Kiedyś chleb fermentował kilkanaście godzin i jadło się
pieczone drożdże. Teraz nazwa myli. To nie chleb tylko kasza (porowatość
można uzyskać proszkiem do pieczenia).
Podobnie z margaryną. Przez 200 lat robiono ją z łoju. Teraz z oleju a nazwa
ta sama.
>A znów, jak dawniej, organizm
> z lubością przejmie nad poziomem cholesterolu kontrolę. Tak nie lepiej?
Dawne żywienie nie wróci.
S*
|