Data: 2000-10-28 14:57:35
Temat: Re: zapiekanie ziemniakow
Od: m...@p...onet.pl (gre)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "pablo" <p...@p...fm>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, October 27, 2000 10:07 PM
Subject: Re: zapiekanie ziemniakow
> Użytkownik "Grzegorz Pajak" <g...@c...pl> napisał w
wiadomoci
> news:39f956d3@news.vogel.pl...
> > >
> > > Ile czasu zapieka sie takie pokrojone ziemniaczki? Co zrobic, zeby to
mi
> > sie
> > > nie "porozdziamdziwalo", ale ladnie zapieklo?
> > >
>
> ja kroje ziemniaczki w plastry ok. 0,5 cm doprawiam troche soli, ziola
> papryka slodka (duzo) dodaje oleju i mieszam aby wszystko bylo w oleju. to
> na brytwane i do piekarnika mocno nagrzanego (300 st.) po 30 - 40 minutach
> pyszotka, od czasu do czasu trzeba zamieszac aby nie przywarly, ale to
> przyjarane to jeszcze bardziej pycha.
> --
> pablo
> ___________________________________________
> moge zyc bez kobiety ale bez kuchni nie dal bym rady
> /przy odpowiedzi na priv z adresu usun wyraz "kolo"/
>
>
> ziemniaki kroje tak samo,doprawiam je sola , pieprzem i zmielona galka
> muszkatulowa nastepnie ukladam je warstwami na przemian z podsmazona
>cebula . Wszystko zalewam mlekiem (na 2kg ziemniakow ok 1 szklanki )
>jeszcze lepsza smietana 12 %
> przykrywam i wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika ( 250 stopni )
>Niestety piec trzeba dobrze ponad godzine ale nic nie trzeba mieszac
>po 55 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy cienka warstwa
>tartego zoltego sera. Smacznego.
>oczywiscie mozna to robic w wariantach z roznym mieskiem ( boczek ,szynka
> mielone a nawet kielbaska )
>
>--
>mirek
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|