Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@m...atr.bydgoszcz.pl (Krzysztof Szweda)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zaproszenie na szarlotke
Date: 10 Jan 2001 19:25:16 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 42
Message-ID: <004d01c07b0a$58d4bbc0$a0de7ad4@albin.atr.bydgoszcz.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979151116 9640 213.180.128.22 (10 Jan 2001 18:25:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jan 2001 18:25:16 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-Received: from albin (dsf160.atr.bydgoszcz.pl [212.122.222.160]) by
mail.atr.bydgoszcz.pl (8.11.0.Beta3/8.11.0.Beta3) with SMTP id
f0AHiL116719 for <p...@n...pl>; Wed, 10 Jan 2001 18:44:21
+0100 (CET)
X-Received: from albin (dsf160.atr.bydgoszcz.pl [212.122.222.160]) by
mail.atr.bydgoszcz.pl (8.11.0.Beta3/8.11.0.Beta3) with SMTP id
f0AHiL116719 for <p...@n...pl>; Wed, 10 Jan 2001 18:44:21
+0100 (CET)
X-Received: from albin (dsf160.atr.bydgoszcz.pl [212.122.222.160]) by
mail.atr.bydgoszcz.pl (8.11.0.Beta3/8.11.0.Beta3) with SMTP id
f0AHiL116719 for <p...@n...pl>; Wed, 10 Jan 2001 18:44:21
+0100 (CET)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40673
Ukryj nagłówki
Składniki
3 czubate szklanki maki (tylko dobrej a nie tej sklepowej 550)
czubata szklanka cukru(można wymieszać z opakowaniem cukry waniliowego)
3/4 kostki tłuszczu (mnie sprawda się margaryna Kasia)
3 jajka
1/2 szklanki śmietany (dobrej 18 lub nawet 30)
2 kg jabłek boykenow albo antonówek (w kazdym razie kwaśnych)
cynamon. SZARLOTKA MOJEJ CIOCI
Jabłka poddusić z 1/4 szklanki wody, szklanką cukru i cynamonem a koniec
duszenia do jabłek wcisnąć sok z 1/2 cytryny.
W czasie duszenia jabłek z pozostałych składników wyrobić kruche ciasto tj.
żółtka, tłuszcz, śmietana, mąka. Ciasto wyrobione podzielić na dwie mocno
nierówne części. Jedną (większą włożyc do lodówki na ok. godzinę, a druga do
zamrażalnika.
Średnią blache wysmarować tłuszczem, rozłożyć ciasto wyjęte z lodówki. Na
ciasto jabłka. Gdy jest w nich za dużo soku to starać sie sok odlać do
szklanki, a nie na ciasto.
Z białek i łyzki stołowej cukru ubić pianę i położyć ja na ciasto
równomirnie. Na koniec zetrzeć na tarce ciasto wyjete z zamrażalnika. Piec
ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180
Radzę nie żałować jabłek i cynamonu-jest jeszcze bardziej pyyycha.
-----Wiadomość oryginalna-----
Od: busek <b...@p...wp.pl>
Do: p...@n...pl <p...@n...pl>
Data: 9 stycznia 2001 04:16
Temat: zaproszenie na szarlotke
>witam wszystkich i zapraszam na pyszną szarlotke www.kuchnia.phg.pl
>strona juz dziala coraz lepiej w tym tygodniu bedzie okolo 100 ciekawych
>przepisow a moze wiecej tylko nie wiem jak pozwola mi na to obowiazki
>zawodowe
>
> pozdrawiam piotr buski
>
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|