Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zelmer fenomen - pytanie natury technicznej
Date: Sun, 24 Feb 2008 11:13:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <fprgc8$8ev$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fprd8i$j27$1@news.onet.pl> <fprfnr$dlr$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcq201.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1203848392 8671 83.6.232.201 (24 Feb 2008 10:19:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Feb 2008 10:19:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080223-0, 2008-02-23), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310688
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fprfnr$dlr$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "retina" <f...@w...onet.pl> wrote in message
> news:fprd8i$j27$1@news.onet.pl...
> > Dzień dobry,
> > Jestem świeżo upieczoną użytkowniczką Fenomena i mam problem z
> szatkowaniem
> > np. białej kapusty na sałatkę. Część wrzuconej do malaksera kapusty jest
> > pocięta zdecydowanie za drobno na kawałki mikroskopijnej wielkości, a
> część
> > utrzymuje się nad nożami i wcale nie jest krojona. Wrzucone ćwiartki
> cebuli
> > też raczej podskakują podbijane przez noże, a nie są cięte. Nie wiem,
czy
> > jest to kwestia niedostatecznego/nadmiernego wypełnienia pojemnika, za
> > dużych/za małych kawałków warzyw, a może źle dobranych prędkości? Proszę
o
> > podpowiedź.
> >
> > Gośka
>
> Aby kontrolować rozmiary trzeba używać tarcz tnących, a nie dolnych noży
Do
> dolnych noży, jezeli dopuszczalne są kawałki różnych rozmiarów lepiej
> stosować funkcje: PULSE lub AUTOPULSE
Na surówki z dowolnej kapusty lepiej użyć zwykłego noża lub ręcznej
szatkownicy tzw. mandoliny np. firmy Boerner:
http://www.boerner-system.com.pl/v-hebel.html
http://www.urzadzeniagastronomiczne.pl/index.php/pid
_produkty_id_393_mode_proddet.html
|