Data: 2008-02-24 10:13:25
Temat: Re: zelmer fenomen - pytanie natury technicznej
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fprfnr$dlr$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "retina" <f...@w...onet.pl> wrote in message
> news:fprd8i$j27$1@news.onet.pl...
> > Dzień dobry,
> > Jestem świeżo upieczoną użytkowniczką Fenomena i mam problem z
> szatkowaniem
> > np. białej kapusty na sałatkę. Część wrzuconej do malaksera kapusty jest
> > pocięta zdecydowanie za drobno na kawałki mikroskopijnej wielkości, a
> część
> > utrzymuje się nad nożami i wcale nie jest krojona. Wrzucone ćwiartki
> cebuli
> > też raczej podskakują podbijane przez noże, a nie są cięte. Nie wiem,
czy
> > jest to kwestia niedostatecznego/nadmiernego wypełnienia pojemnika, za
> > dużych/za małych kawałków warzyw, a może źle dobranych prędkości? Proszę
o
> > podpowiedź.
> >
> > Gośka
>
> Aby kontrolować rozmiary trzeba używać tarcz tnących, a nie dolnych noży
Do
> dolnych noży, jezeli dopuszczalne są kawałki różnych rozmiarów lepiej
> stosować funkcje: PULSE lub AUTOPULSE
Na surówki z dowolnej kapusty lepiej użyć zwykłego noża lub ręcznej
szatkownicy tzw. mandoliny np. firmy Boerner:
http://www.boerner-system.com.pl/v-hebel.html
http://www.urzadzeniagastronomiczne.pl/index.php/pid
_produkty_id_393_mode_proddet.html
|