Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 18 Mar 2012 20:27:51 +0100
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.2) Gecko/20120216 Firefox/10.0.2
SeaMonkey/2.7.2
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zielony barwnik
References: <jk22fd$2io$1@node2.news.atman.pl> <9...@m...uni-berlin.de>
<4f64f9e5$0$26689$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@m...uni-berlin.de>
In-Reply-To: <9...@m...uni-berlin.de>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 56
Message-ID: <4f66373b$0$1218$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.32.217
X-Trace: 1332098875 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1218 79.191.32.217:16573
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343916
Ukryj nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
> Dariusz K. Ładziak wrote:
>
>> Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
>>> lamia wrote:
>>>
>>>> w restauracjach 'Masala' mają takie sosy barwione na strasznie sztuczne
>>>> kolory - pomarańcz i zieleń - czym uzyskać taką zieleń (nieszkodliwie)?
>>>> Chcę zrobić nienaturalnie zieloną zupę krem (np z brokułów i innej
>>>> zieleniny), - marchewkową czy dyniową koloruję kurkumą. Nie pytajcie po
>>>> co
>>>> :p - ma być ufoludkowo-zielona i już :)
>>>
>>> Na dzisiaj pasuje, jest dzień Św. Patryka, patrona Irlandii :-).
>>> Co do farby, to najlepiej zrobić barwnik chlorofilowy. Bierzesz szpinak
>>> (może być mrożony, byleby bez śmietany czy innego świństwa), pietruszkę
>>> cokolwiek zielonego. Miksujesz porządnie z wodą (mrożony już ją ma, do
>>> innych odrostów dodajesz tyle, by była gęsta papka). Taką papkę możesz
>>> dodać do żarcia bezpośrednio, ale na ogół za dużo aromatu. Wtedy
>>> wyciskasz paćkę, wodę zbierasz (powinna być zielona) i podgrzewasz tak
>>> długo, aż na powierzchni zacznie zbierać się zielona skórka. Nie gotować
>>> za mocno, bo chlorofil się rozleci i będzie brudnozielone.
>>> Apropos zielone i Wielkanoc: tak można też farbować jajka, wtedy od razu
>>> do papki. Nie bić za oczy wistość :-).
>>
>> Do luftu. Wysuszyć zieleninę na zimno (choćby nać pietruszki) i zalać
>> spirytusem - chlorofil wychodzi w formie wysoce skondensowanej, parę
>> kropli roztworu wystarczy.
>
> Można i tak, jak masz 95% etyl. A wiesz może dlaczego to tych celów używa
> się alkoholu metylowego, a nie etylowego? Do domowych destylacji metylu
> oczywiście nie polecam, ale przemysłowo widzę wszędzie metyl.
Metanol można oddestylować z roztworu wodnego do sucha - nie tworzy, w
odróżnieniu od etanolu, azeotropu.
--
Darek
|