Data: 2012-03-18 19:27:51
Temat: Re: zielony barwnik
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
> Dariusz K. Ładziak wrote:
>
>> Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
>>> lamia wrote:
>>>
>>>> w restauracjach 'Masala' mają takie sosy barwione na strasznie sztuczne
>>>> kolory - pomarańcz i zieleń - czym uzyskać taką zieleń (nieszkodliwie)?
>>>> Chcę zrobić nienaturalnie zieloną zupę krem (np z brokułów i innej
>>>> zieleniny), - marchewkową czy dyniową koloruję kurkumą. Nie pytajcie po
>>>> co
>>>> :p - ma być ufoludkowo-zielona i już :)
>>>
>>> Na dzisiaj pasuje, jest dzień Św. Patryka, patrona Irlandii :-).
>>> Co do farby, to najlepiej zrobić barwnik chlorofilowy. Bierzesz szpinak
>>> (może być mrożony, byleby bez śmietany czy innego świństwa), pietruszkę
>>> cokolwiek zielonego. Miksujesz porządnie z wodą (mrożony już ją ma, do
>>> innych odrostów dodajesz tyle, by była gęsta papka). Taką papkę możesz
>>> dodać do żarcia bezpośrednio, ale na ogół za dużo aromatu. Wtedy
>>> wyciskasz paćkę, wodę zbierasz (powinna być zielona) i podgrzewasz tak
>>> długo, aż na powierzchni zacznie zbierać się zielona skórka. Nie gotować
>>> za mocno, bo chlorofil się rozleci i będzie brudnozielone.
>>> Apropos zielone i Wielkanoc: tak można też farbować jajka, wtedy od razu
>>> do papki. Nie bić za oczy wistość :-).
>>
>> Do luftu. Wysuszyć zieleninę na zimno (choćby nać pietruszki) i zalać
>> spirytusem - chlorofil wychodzi w formie wysoce skondensowanej, parę
>> kropli roztworu wystarczy.
>
> Można i tak, jak masz 95% etyl. A wiesz może dlaczego to tych celów używa
> się alkoholu metylowego, a nie etylowego? Do domowych destylacji metylu
> oczywiście nie polecam, ale przemysłowo widzę wszędzie metyl.
Metanol można oddestylować z roztworu wodnego do sucha - nie tworzy, w
odróżnieniu od etanolu, azeotropu.
--
Darek
|