Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
feed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ziemniaki inaczej
Date: Sat, 01 Mar 2003 21:40:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <b...@4...com>
References: <b3l0f1$2kr$1@szmaragd.futuro.pl> <b3l491$213$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046551268 16658 212.160.130.254 (1 Mar 2003 20:41:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Mar 2003 20:41:08 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.19.0
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143758
Ukryj nagłówki
flowera napisal(a):
>Ja prawie nigdy nie podaje samych ziemniakow (chodzi mi o drugie danie)
>zawsze cos kombinuje a to pomieszane z sosem
>smietanowo-czosnkowo ziolowym albo majonezowo-...
>albo olej z oliwek i oliwki pokrojone
Moja corka uwielbia ziemniaki zrobione nastepujaco:
Ziemniaki z porami (papet vaudois)
Składniki: ziemniaki i pory (tyle samo, w sumie 1kg), sól, pieprz,
ocet winny, łyżka mąki, ewentualnie odrobina śmietany, mleka, oliwy
bądź masła.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie szerokiego
garnka, zalewamy wodą. Pory myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i
kładziemy na ziemniakach. Uwaga!: tylko ziemniaki mają być zanurzone w
wodzie, pory nie. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na
małym ogniu przez około 35minut. Gdy będą miękkie rozbijamy tłuczkiem.
Doprawiamy rozpuszczoną w occie winnym mąką i ewentualnie jedną lub
dwiema łyżkami tłuszczu, śmietany bądź mleka. Na końcu wymieszać.
Najczesciej nie daje octu z maka, a za to daje wiecej smietany.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|