Data: 2003-03-01 20:40:53
Temat: Re: ziemniaki inaczej
Od: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
flowera napisal(a):
>Ja prawie nigdy nie podaje samych ziemniakow (chodzi mi o drugie danie)
>zawsze cos kombinuje a to pomieszane z sosem
>smietanowo-czosnkowo ziolowym albo majonezowo-...
>albo olej z oliwek i oliwki pokrojone
Moja corka uwielbia ziemniaki zrobione nastepujaco:
Ziemniaki z porami (papet vaudois)
Składniki: ziemniaki i pory (tyle samo, w sumie 1kg), sól, pieprz,
ocet winny, łyżka mąki, ewentualnie odrobina śmietany, mleka, oliwy
bądź masła.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie szerokiego
garnka, zalewamy wodą. Pory myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i
kładziemy na ziemniakach. Uwaga!: tylko ziemniaki mają być zanurzone w
wodzie, pory nie. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na
małym ogniu przez około 35minut. Gdy będą miękkie rozbijamy tłuczkiem.
Doprawiamy rozpuszczoną w occie winnym mąką i ewentualnie jedną lub
dwiema łyżkami tłuszczu, śmietany bądź mleka. Na końcu wymieszać.
Najczesciej nie daje octu z maka, a za to daje wiecej smietany.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|