Data: 2003-11-02 15:23:35
Temat: Re: ziemniaki z Noirmoutier
Od: "f." <...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> a écrit dans le message news:
3fa427d9$0$27579$6...@n...free.fr...
>
> Odmiana bardzo drobnych mlodych ziemniakow, hodowanych na wyspie
> bretonskiej Noirmoutier
>
> > i dlaczego sa takie slawne???
>
> Wyspa jest malutka, wykopki tysz, ziemniaki bardzo smaczne...
> Jak mowil G. Bressens : cena slawy :-)
>
z tego co pamietam, a kiedys jako hostessa promowalam te ziemniaczki w
burzujskim supermarkecie w Paryzu, to jeszcze wyjatkowosc ich polega na tym
ze rosna w ziemi podmywanej przez morska wode, w tej ziemii jest pelno alg i
to one plus morska woda daja im ten smak. zdecydowanie najlepsze sa gotowane
na parze, bez dodatku soli, za to posypane gruboziarnista sola na talerzu.
Przynajmniej tak kazano mi mowic klientom:-)
Sa rzeczywiscie pyszne.
pzdr.
fela
|