Data: 2006-01-24 21:57:12
Temat: Re: ziemniaki z kapustą po indyjsku, ktoś zna przepis?
Od: "LadyP1022" <l...@n...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W artykule news:dq973h$q8p$1@nemesis.news.tpi.pl,
niejaki(a): Doruni z adresu <d...@e...onet.pl> napisał(a):
> From: "Lunac" <l...@p...onet.pl>
>
>> Była taka książka o daniach wegetariańskich.
>
>
Cześć,
ja dosyć często robię "Sabdżi":
Możesz wziąć jakąkolwiek ilość różnych warzyw, takich jak ziemniaki,
kalafior, cukinia, papryka, brykselka, marchewka, buraki, rzodkiewka,
kapusta itd., pokroić je i usmażyć w tłuszczu. Następnie przełożyć do
innego naczynia i posypać 1 łyżką kolendry i 1 łyżką soli.
Na patelni rozgrzać ghi (1), dodać czarną gorczycę, gdy zacznie
"strzelać" dodać kminek i anyżek a po chwili goździki i cynamon. Gdy
przyprawy zaczną wydzielać mocny aromat, dodaj imbir i kurkumę, a po
chwili asafoetidę (2) i wtedy dodaj do warzyw.
Ja podpiekam jeszcze około 30 minut w piekarniku :) - temp. około 180'
(1) ghi - oczyszczone masło, nie jest trudne do wykonania ale zajmuje
trochę czasu, wymaga długiego, wolnego gotowania, aż wyparuje woda oraz
oddzielą się pozostałości stałe - ja używam zwykłego masła lub oleju :)
(2) asafoetida - nie używam, nie wiem czy jest do kupienia w sklepach.
Życzę smacznego :)
--
Pozdrawiam
LadyP
|