Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsga
te.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <n...@m...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zjedzone przeze mnie w sobote smaczne "menu"
Date: 20 Nov 2001 22:33:59 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 76
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <00c501c171e6$eb2b8840$f7b272c3@wostal>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1006292039 3000 192.168.240.245 (20 Nov 2001 21:33:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Nov 2001 21:33:59 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.35.34.200, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82908
Ukryj nagłówki
Po polsku to bedzie filet
> jagniecy
> obtoczony w orzechach, z sosem z czegos w rodzaju gruszek z dodatkiem
> imbiru.
> Ale bylo dobre:))))
> dysponuje przepisem, jesli ktos jest zainteresowany
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
> jestem zainteresowana
> Agnieszka
No juz jestem i wam podaje ten wysmienity i bardzo prosty przepis na filet
jagniecy w skorce orzechowej z dodatkiem sosu z pigwy (okazalo sie, ze to cos w
rodzaju gruszek jest pigwa:))
Wazne, zeby znalezc ladne filety jagniece, w moim przepisie potrzeba ich
cztery, ale to chyba umowne:)))
tak wiec:
4 filety jagniece
pol lyzeczki soli
maka
jajko rozbeltane
10 deko dobrze posiekanych orzechow wloskich
maslo
mieso wyciagnac z lodowki pol godziny przed rozpoczeciem pieczenia. Piekarnik
rozgrzac na 60 stopni C, wstawic do niego talerze i sosierke (tlumacze
dokladnie co napisali w przepisie). Na osobnych glebokich talerzach dac make,
jajeczko i orzechy. Wlozyc filety do maki, strzepnac jej nadmiar, nastepnie
umoczyc w jaju i obtoczyc w orzechach przyciskajac ze wszystkich stron, zeby ta
orzechowa panierka nie opadla. Rozgrzac mocno maslo na patelni, nastepnie
zmniejszyc ogien, podpiec mieso po minucie na kazdej stronie a nastepnie
jeszcze trzy minutki na wolnym ogniu. Wyciagnac z patelni, schowac do
piekarnika az do podania na stol (moze tam przesiedziec nawet godzine).
teraz sos
trzeba 2 dl bulionu z kostki warzywnej (albo rosolku z jagniatka...)
20 deko konfitury z pigwy
3 lyzki imbiru "confit" (znowu to "confit", nie wiem jak to prztlumaczyc)
posiekanego drobno
sol (fakultatywnie)
Zredukowac rosol o polowe, dorzucic konfiture, zagrzac mocno, dodac imbir,
posolic jesli macie na to ochote.
Jako dodatek warzywny dano nam kapustke frisé z kolendra
50 deko kapusty pekinskiej (???)
1 dl smietany
sol pieprz
pol lyzeczki kolendry
Liscie kapusciane (nie glaby!) poszatkowac drobniutko, i razem z innymi
skladnikami podgrzac w garnku z pokrywka albo patelni. Potrzasac od czasu do
czasu, zeby nie przywarlo. Smazyc na bardzo malym ogniu przez kwadrans.
No i co wy na to? Zrobicie to?
Moim zdaniem bardzo smaczne danie na swiateczny obiad:)))
Kalina
>
> --
> Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|