Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zna ktos moze przepisy na...?

Grupy

Szukaj w grupach

 

zna ktos moze przepisy na...?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-09 14:30:52

Temat: zna ktos moze przepisy na...?
Od: "Diabeleq" <d...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie

Od jakiego czasu czytam was i od czasu do czasu korzystam z przepisow na
roznego rodzaju pysznosci.
Mam pytanko, mianowicie: kiedys jadlam cos przepysznego, byl tam ryz,
kukurydza, i podstawowy element to tunczyk.... reszty nie pamietam, wiem ze
bylo ulozone warstwami, jezeli ktos wie o czym mowie i moglby podac mi nazwe
i przepis na ten smakolyk to by7labym wdzieczna.

A moze ktos zna jakis ciekawy sposob na przyrzadznie "jakis niezwyklych"
plackow ziemniaczanych?

Serdecznie pozdrawiam
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-09 15:44:29

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...?
Od: "anka" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> A moze ktos zna jakis ciekawy sposob na przyrzadznie "jakis niezwyklych"
> plackow ziemniaczanych?
>
> Serdecznie pozdrawiam
> Aga

Hejka.
Ja placki ziemniaczane robię takie:
Trę ziemniaki na grubych oczkach na tarce. Dodaję ser żółty także utarty na
tarce lub pokrojony w kwadraciki( malutkie) . Boczek wędzony (chudziutki)
zesmażony na patelni , ale nie na skwarki. Dodaję też jajko sól , pieprz ,
mąkę , cebulkę .Aha cebulke mozna zeszklić razem z boczkiem. Wszystko
mieszam i smażę ( ja na oleju ) można też na smalcu.
Mi bardzo smakują. Przepis jest od teściowej ze Szwajcarji.( ups od byłej
teściowej)
Pozdrawiam .
Ania z fasolką.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-09 17:47:22

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Diabeleq wrote:

> A moze ktos zna jakis ciekawy sposob na przyrzadznie "jakis niezwyklych"
> plackow ziemniaczanych?

Placki z wiórków ziemniaczanych
Odkąd DZIĘKI GRUPIE ich skosztowałem, nie robię innych (no - chyba, że
st.. zrobi).
Jest na nie jakaś nazwa, ale komórki, które ją pamietały, zostały
wyżarte.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-09 18:08:39

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> A moze ktos zna jakis ciekawy sposob na przyrzadznie "jakis niezwyklych"
>> plackow ziemniaczanych?
>
> Placki z wiórków ziemniaczanych
> Odkąd DZIĘKI GRUPIE ich skosztowałem, nie robię innych (no - chyba, że
> st.. zrobi).
> Jest na nie jakaś nazwa, ale komórki, które ją pamietały, zostały
> wyżarte.

roesti się zwą i świetne są

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 05:46:45

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik waldemar z domu <w...@t...de> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> roesti się zwą i świetne są

Napiszcie cos wiecej o tych plackach roesti, jak sie ich robi dokladniej...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 08:50:03

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...? pyry (R)
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> do grup dyskusyjnych napisał:
> > roesti się zwą i świetne są
>
> Napiszcie cos wiecej o tych plackach roesti, jak sie ich robi dokladniej...
>

jest przynajmniej 27 wariantów. 26 kantonów i półkantonów Szwajcarii i
tak jak się je robi za granicą ;-)

Wariant podstawowy to: ziemniaki w mundurkach ugotować, obrać pozostawić
na noc. Na następny dzień zetrzeć na grubej tarce.
W patelni rozgrzać tłuszcz do wyboru (np. słonina, wytopiony bekon,
masło, olej...) dodać część kartofli, posolić, jak trzeba. Smażyć
mieszając, aż tłuszcz wsiąknie. Dodać jeszcze trochę kartofli.
Uformormować dość grube placki, dodać trochę mleka. Obracać (uważać, bo
draństwo lubi się rozlatywać), aż będzie brązowe z obu stron. Nie ma
prawa przylec do patelni. Gotowe.

Warianty:
niektórzy dodają jajko, by się draństwo nie rozleciało.
można robić z durowych ziemniaków, wtedy jajo obowiązkowo. Połowa
ziemniaków ztarta "cienko", jak na normalne placki, połowa grubo.
Jako przyprawa pasuje jeszcze kminek, majeranek
w tłuszczu można zeszklić drobno posiekaną cebulę.

roesti można wcinać tak ło, zapieczone serem, albo jako zueri
gschnetztes, czyli z gulaszem cielęcym, ale toto już kiedyś było.

Aha, od razu jeszcze inny wariant ziemniaczany:
ziemniaki pokroić w baardzo cienkie plastry, posolić, popieprzyć, trochę
majeranku dodać. Do patelni parę kropelek oleju, na to ziemniaczane
plasterki do pełna. Pokrywka i jakieś 20minut dusić. Obrócić ostrożnie i
dopiec z drugiej strony.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 09:03:20

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...?
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


anka napisał(a) w wiadomości: ...
>Hejka.
>Ja placki ziemniaczane robię takie:

[...]
>Mi bardzo smakują. Przepis jest od teściowej ze Szwajcarji.( ups od byłej
>teściowej)


Hyhy, no spojrz, ja tez robie takie, tylko ze ja to wymyslilam sama,
hihihi... a najlepsze sa troche pozniej, na zimno!

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 22:51:24

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...? pyry (R)
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Waldemar Krzok wrote:

> > > Napiszcie cos wiecej o tych plackach roesti, jak sie ich robi dokladniej...

> Wariant podstawowy to: ziemniaki w mundurkach ugotować, obrać pozostawić

[ciach]

Ja stosuję wersję ultrapodstawową: ziemniaki (surowe) utrzeć na tarce na
wiórki.
Wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, równomiernie je
rozkładając.
Lekko _przydusić_ w trakcie smażenia (w sensie wywarcia odgórnego
nacisku czymś płaskim a nie wariantu obróbki termicznej :).
Osolić do smaku. Można przewracać.
Nie ma żadnego spoiwa (mąki, jajka itd) ale trzyma się kupy całkiem
nieźle.
Też nie wierzyłem, póki nie spróbowałem - ktoś kiedyś rzucił taki sposób
na Grupę.
Wybaczcie, że nie pamiętam kto (to te wyżarte komórki ...:)

sadyl
PS: W temacie pyrów: byłem niedawno w Posen i pewna tambylczyni ujęła
mnie poetycką nazwą Pyrlandii: "Kraina podziemnych pomarańczy"
Ładne, nie?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 01:19:21

Temat: Re: zna ktos moze przepisy na...? pyry (R)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



sadyl wrote:
> Ja stosuję wersję ultrapodstawową: ziemniaki (surowe) utrzeć na tarce na
> wiórki.
> Wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, równomiernie je
> rozkładając.
> Lekko _przydusić_ w trakcie smażenia (w sensie wywarcia odgórnego
> nacisku czymś płaskim a nie wariantu obróbki termicznej :).
> Osolić do smaku. Można przewracać.
> Nie ma żadnego spoiwa (mąki, jajka itd) ale trzyma się kupy całkiem
> nieźle.
> Też nie wierzyłem, póki nie spróbowałem - ktoś kiedyś rzucił taki sposób
> na Grupę.
> Wybaczcie, że nie pamiętam kto (to te wyżarte komórki ...:)


W USA to sie nazywa hash browns czy potato hash i jest to bardzo
popularny dodatek do sniadania, obok sadzonych jajek i plasterkow boczku.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tajskie
strogonow
co jadlam u ludzi - ciag dalszy
Ciasto / chlebek bananowy
Pieczenie ciasto w folii aluminiowej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »