Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa zbojnicka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa zbojnicka ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-05 13:00:01

Temat: zupa zbojnicka ?
Od: Marcin Platek <m...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jadlem takie coz w Zakopanem(ym) i pytam jak sie to robi ?
Przypominalo to to taki jaby gulasz ale zadki i przyprawiony
na ostro pieprzem ktos ma na to przepis ?

Pozdarawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-05 15:30:59

Temat: Re: zupa zbojnicka ?
Od: "greg" <g...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

A nie byla to przypadkiem gulaszowa??? Taka z miesem, papryka, pomidorem.

greg


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-05 16:49:37

Temat: Re: zupa zbojnicka ?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marcin Platek <m...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:M...@n...icm.edu.pl..
.
> Jadlem takie coz w Zakopanem(ym) i pytam jak sie to robi ?
> Przypominalo to to taki jaby gulasz ale zadki i przyprawiony
> na ostro pieprzem ktos ma na to przepis ?
Gulasz po góralsku
ok. 1 kg baraniny z kością, pół kg kapusty kiszonej, 2 duże cebule, 2
łyżki smalcu jedna mąki i koncentratu pomidorowego, słodka mielona
papryka, majeranek, sól, cukier.
Mięsi oddzielić od kości, pokroić, posypać solą, mąką i usmażyć na smalcu.
Kapustę posiekać i wraz mięsem ugotować, dodać resztę składników i
zasmażkę z cebuli, mąki i smalcu, przyprawić, poddusić i jeść z
ziemniakami.

Kwaśnica
W 1,5 l wody gotujesz ok. 1 kg baraniny z kością, potem oddzielasz od
kości i porcjujesz.
Do wywaru dodajesz ok. 30 dkg kapusty kiszonej, 1 dużą pokrojoną cebulę,
ziele ang., duży ząbek czosnku, pieprz, sól i to jeszcze raz gotujesz. W
międzyczasie ugotuj garść suszonych grzybów a pokrojone w paski dodaj do
wywaru wraz z mięsem i pokrojonymi w kostkę 2 dużymi ziemniakami[wcześniej
ugotowanymi]. Podgotuj i smacznego.

Obie potrawy typowe dla Podhala, dlatego podejrzewam, że ta twoja zupa
zbójnicka jest jakąś modyfikacją pod gusta ceprów. ;-)))
Pozdrawiam Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

baba
Ja też upiekłam domek z piernika.
przepis na chleb
Paella a'la Magda
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »